Transitie, ook in Scherpenheuvel

Transitie, ook in Scherpenheuvel

Een Transitiestad in beeld gebracht. Foto: © TransitionTowns

Scherpenheuvel-Zichem - In De (H)eerlijkheid op het Albertusplein vond dinsdagavond het eerste Transitie-café plaats, een bijeenkomst van deScherpenheuvel-Zichemse afdeling van Trasitienetwerk Vlaanderen. De aanwezigen kregen een film te zien over wat Transitie precies inhoudt, en konden achteraf vragen stellen.

De opkomst stelde wat teleur. ‘Het moet hier dan ook nog groeien,’ zegt Jeanneke van de Ven, lokale woordvoerder van de groep. ‘En dat maakt precies de kern uit van onze beweging. Het moet komen van onderaf. Transitie is niet iets dat van bovenaf wordt opgelegd. Het gaat uit van mensen die bij elkaar gaan zitten en nadenken over hoe ze kunnen werken aan een nieuwe manier van leven.’

Bonen uit de achtertuin

Wat is Transitie nu eigenlijk? ‘Het woord transitie betekent letterlijk overgang. In dit geval de overgang van de soort samenleving die we nu kennen, zwaar afhankelijk van olie en olieproducten, naar een netwerk van mensen dat opnieuw veerkrachtig is.’ Aanhangers van Transitie streven ernaar om enerzijds minder energie te verbruiken, en anderzijds meer gebruik te maken van de lokale economie. Zij nodigen mensen uit om af te stappen van geglobaliseerd denken. Het is niet nodig om bonen uit Kenia te importeren, wordt in de film gezegd, wanneer je die ook gewoon in je achtertuin kan kweken.

‘We moeten niet meer wachten tot de oplossingen ons van bovenaf worden aangereikt,’ zegt van de Ven. ‘De opwarming van de aarde zal niet worden opgelost door regeringen of door de wetenschap. Die kunnen hun bijdrage leveren, maar het heeft geen zin om nog langer vragen te stellen als: Hebben ze er al iets op gevonden? Hebben ze nu eindelijk al iets beslist? We moeten het gewoon zelf doen.’

Alleen voor hippies?

De Transitiegedachte is ontstaan in Ierland en het Verenigd Koninkrijk in 2006, en is daarna in versneld tempo naar de rest van de wereld overgewaaid. Ook in Vlaanderen bestaan er heel wat initiatieven. De beweging lijdt echter nog onder een imagoprobleem. Al te vaak worden de aanhangers als alternatievelingen en hippies bestempeld, aldus de film. ‘Maar we moeten dat alternatieve circuit doorbreken,’ zegt van de Ven. Om daar werk van te maken, organiseert de groep binnenkort een grote activiteit samen met de lokale afdeling van de KAV.

Om meer te weten over dit plaatselijke initiatief, kan u een kijkje nemen op de website van Transitie Scherpenheuvel-Zichem. Daar kan u in de toekomst ook de data en locaties vinden van de maandelijkse Trasitie-cafés.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio