Minister belooft verder overleg tussen studenten en politici

Studenten vangen bot bij Grouwels

Brussel - Een delegatie van studentenvertegenwoordigers werd vrijdagmiddag ontvangen op het kabinet van Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). Het gesprek duurde zo'n anderhalf uur en ging voornamelijk over de studentenmobiliteit in de hoofdstad.

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat Grouwels niet van plan is om een bijkomende korting te geven op de schoolabonnementen. Ze benadrukte dat het Brussels Gewest al serieuze inspanningen levert voor de studenten.

16 miljoen

'De korting die wij op jaarbasis geven voor de schoolabonnementen, bedraagt al 16 miljoen euro', klinkt het op het kabinet Grouwels. 'Normaal gezien kost een volledig abonnement 487 euro, het schoolabonnement kost maar 204 euro.'

Grouwels betreurt ook dat Br(ik en voogdijminister Pascal Smet (SP.A) proberen om lasten van de Vlaamse Gemeenschap op het Brussels Gewest af te schuiven.

Daarnaast wees de minister erop dat het vooral belangrijk is dat er openbaar vervoer aanwezig is. 'Noctis en Collecto zijn bijvoorbeeld bij uitstek vervoersmiddelen die door studenten worden gebruikt', zegt Philippe Vanstapel, woordvoerder van minister Grouwels. 'Ook tram 9, die momenteel in aanbouw is, zal zeker interessant zijn voor de studenten die in Jette studeren.'

Plafonnering

De studenten begrijpen het standpunt van minister Grouwels, maar vinden het jammer dat ze niet over de brug komt. 'De prijs blijft 204 euro volgend academiejaar, toch alweer de tweede verdubbeling in twee jaar', zegt Thomas Vanhoutte, HUB-studentenvertegenwoordiger bij Br(ik. 'Maar de minister heeft ons beloofd dat de volgende twee academiejaren de prijs geplafonneerd blijft op dit niveau.'

Naast mobiliteit kwamen ook andere pijnpunten voor studenten in Brussel aan bod. Zo ging het onder meer ook over kwaliteitsvolle huisvesting en (het gebrek aan) fuifzalen in de hoofdstad. De studenten maakten ook duidelijk dat ze graag één politiek aanspreekpunt zouden hebben in Brussel, waar ze met hun vragen en problemen terecht kunnen.

Platform

Minister Grouwels beloofde daarom om na de vakantie de studentenvertegenwoordigers uit te nodigen voor een gesprek met de collegeleden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Vermoedelijk vindt die ontmoeting begin oktober plaats.

De studenten van hun kant gaan proberen een platform op te richten met de Franstaligen, zodat er geen onderscheid wordt gemaakt in de behandeling van Vlaamse en Franstalige studenten in de hoofdstad.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Br(ik, de servicedesk voor Vlaamse studenten in Brussel, de actie Verover Brussel niet verderzet. Dankzij die actie konden de afgelopen jaren 8.000 studenten genieten van een uitzonderlijk voordeeltarief op MIVB-abonnementen. Daarop schreven de studentenvertegenwoordigers bij Br(ik een open brief aan minister Grouwels en staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen), waarin ze de excellenties vroegen hun verantwoordelijkheid op te nemen inzake studentenmobiliteit. De Facebookpagina 'Voor een voordelig MIVB-studentenabonnement' telt intussen al ruim 1.000 leden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio