Nieuwe fusiegemeente Zomergem, Lovendegem en Waarschoot heeft nieuwe naam

En de (overduidelijke) winnaar is... Lievegem

En de (overduidelijke) winnaar is... Lievegem

Foto: cte

Lovendegem / Zomergem / Waarschoot - De nieuwe fusiegemeente van Zomergem, Lovendegem en Waarschoot zal Lievegem heten. Meer dan de helft van de 4.110 kiezers verkoos Lievegem, wat staat voor "thuis rond de Lieve", boven Lieveland, Lievebeke en Midden-Meetjesland.

De naam Lievegem werd zopas onthuld in discotheek Kokorico, op de grens van de drie gemeenten. De inwoners konden in oktober voorstellen voor een nieuwe naam doen. Uit meer dan 600 inzendingen koos een volksjury uiteindelijk vier namen: Lievegem, Lieveland, Lievebeke en Midden-Meetjesland. De Lieve, de stroom die de drie gemeenten met elkaar verbindt, meteen boven dus. In november mochten de bewoners van de nieuwe fusiegemeente stemmen op hun favoriete naam.

Lievegem was meteen topfavoriet en het maakte die favorietenrol volledig waar. 4.110 bewoners brachten hun stem uit, 2.260 of 55 percent koos voor Lievegem. Lieveland (1.045), Lievebeke (547) en Midden-Meetjesland (258) volgen op ruime afstand.

Lievegem klinkt niet alleen mooi en lekker Vlaams, ook de betekenis is fraai: Lievegem staat voor "een thuis rond de Lieve, een thuis voor alle inwoners." De nieuwe naamgeving was de voorbije maanden hét onderwerp in de drie gemeenten. Ook aan de belastingen, dat andere thema dat heel erg leeft, wordt volop gewerkt. Lovendegem besliste donderdagavond al om de personenbelasting in 2018 te verlagen. Ook in Zomergem en Waarschoot ligt een voorstel op tafel om volgend jaar al een lastenverlaging door te voeren. In 2019, als de fusie ingaat, zullen ze in Zomergem en Waarschoot nog minder belasting betalen. Dan worden alle belastingen gelijkgeschakeld op het laagste niveau, dat van Lovendegem.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio