Eerste resultaten slibbehandeling Binnennete zijn positief

Eerste resultaten slibbehandeling Binnennete zijn positief

Arbeiders strooien korrels in de Binnennete. Foto: Chris VAN ROMPAEY

Lier - De korrels die in juni in de Binnennete werden gestrooid doen hun werk. Op vijf maanden tijd verminderde het slib met 24 procent.

De firma Idrabel behandelde de Binnennete tussen het Spuihuis en de De Heyderstraat met 900 kilogram biologisch product. Het bedrijf voerde vorige week metingen uit. "Op vijf maanden tijd verminderde het slib gemiddeld met 22 centimeter, op sommige plaatsen zelfs met meer dan 30 centimeter. Dat betekent dat er over de volledige oppervlakte meer dan 1300 kubieke meter slib werd afgebroken", stelt Harold Brouwers van Idrabel.

Ook de stad is blij met deze evolutie. "De helderheid van het water is 30 procent verbeterd en het slib nam met 24 procent af. We zijn dan ook tevreden dat we deze techniek een kans hebben gegeven en kijken verder uit naar de resultaten van de volgende metingen in de lente van 2016. Dezelfde zone werd vorige week namelijk een tweede keer behandeld”, zegt schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants (N-VA).

Het project mikt op een slibreductie van 50 procent over achttien maanden en zal in het najaar van 2016 worden afgerond. De stad onderzoekt alvast of ook andere waterpartijen baat hebben bij een gelijkaardige behandeling.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio