Teater creëert toneelstuk rond roman 'Pallieter'

Teater creëert toneelstuk rond roman 'Pallieter'

Roland De Lathouwer, Jos De Haes en Dirk Callens Foto: Chris VAN ROMPAEY

Lier - Kennen de jongeren de roman ‘Pallieter’ nog? Die vraag leidde bij Teater Lier tot de creatie van ‘PallWIEter’, een multimediale voorstelling over een fanatieke boekhandelaar.

“We beslisten al vlug dat we iets over het boek zouden maken en het dus niet gingen naspelen. Pallieter kan je immers niet spelen, dat moet je lezen. Vervolgens groeide het idee om ons verhaal te situeren in het ondertussen verdwenen boekenwinkeltje Schoon Lier. Ik ben dan een namiddag lang met de toenmalige zaakvoerder Job Deckers gaan praten”, zegt regisseur Dirk Callens.

“Daarna ben ik PallWIEter beginnen schrijven. In onze voorstelling gaat Job Deckers, gespeeld door Roland De Lathouwer, in discussie met Marc De Belder, een van zijn klanten, gespeeld door Jos De Haes. Marc, die jammer genoeg al overleden is, was een bekende Lierenaar: hij was straatveger bij de stad en speelde toneel bij Teater Lier.”

“Ik laat beide personages over de roman Pallieter en over Timmermans praten, maar ook over wat de stad zou kunnen doen om het historisch patrimonium van Timmermans blijvend bij de jeugd warm te houden. We brengen alles luchtig aan, hoor, want het gaat in de eerste plaats om schoolvoorstellingen voor een jong publiek."

"Tussen de drie scènes tonen we korte videofragmenten, gemaakt door videoclub Pirroen. Daarin zie je achtereenvolgens het huidige, drukke, vuile Lier, maar ook het mooie, pittoreske Lier.”

Teater Lier speelt PallWIEter ook voor een breed publiek op vrijdag 18 en zaterdag 19 november om 20u in theater Spaanse Poort, Bril 6 in Lier. Kaarten: vijf euro.

Reserveren: 03.480.48.27, www.teaterlier.be

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio