Sint-Pieterskerk in Berlaar verliest kruis

Sint-Pieterskerk in Berlaar verliest kruis

Foto: RR

Berlaar - Een gespecialiseerde firma heeft gisteren het grote, zware kruis van de Sint-Pieterskerk op de markt in Berlaar verwijderd. De windhaan werd eerder al weggenomen.

Het kruis dat drie meter hoog is en 350 kilogram weegt, is helemaal doorgeroest. Het risico dat er brokstukken naar beneden zouden vallen, werd te groot en daarom besliste de gemeente om in te grijpen.

Arbeiders van een gespecialiseerd bedrijf hadden uiteindelijk ruim anderhalf uur nodig om het gevaarte veilig op de begane grond te krijgen. Omdat het kruis zo groot en zwaar is, moest dat trouwens in twee keer gebeuren. En dus kwam er een slijpmolen aan te pas.

Het is nog niet duidelijk of het kruis ooit terug op de toren van de Sint-Pieterskerk wordt gezet of er een nieuw exemplaar in de plaats komt. Wat er ook gebeurt, het zal in ieder geval nog niet voor meteen zijn. De gemeente wil de kerk immers eerst renoveren, maar wacht al vele jaren op subsidies. Ondertussen bewaart de gemeente het kruis in het gemeentemagazijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio