zaterdag 30 mei vanaf 13.30 uur

Herdenkingsplechtigheid voor gesneuvelde leden van Prinses Irene Brigade

Herdenkingsplechtigheid voor gesneuvelde leden van Prinses Irene Brigade

Zij sneuvelden in Sint-Joris-Winge op 6 september 1944 Foto: @ website Brigade Prinses Irene

Tielt-Winge - Op 6 september 1944 sneuvelden drie leden van Prinses Irene Brigade. in St. Joris-Winge, ter hoogte van de Tweevijverstraat. De colonne van deze Brigade wilde via Diest naar Beringen trekken. Ze kwam van het bevrijde Brussel en Leuven.

 Bij het naderen van Sint-Joris-Winge liep de colonne in een Duitse hinderlaag. Een Tigertank nam de eerste verkenningswagen onder vuur, waarbij Henk de Groot dodelijk werd getroffen. Een Duitse artillerie, die opgesteld stond op het hoger gelegen Tafelbos (nabij Kolverendries), beschoot het kruispunt Leuvensesteenweg-Tweevijverstraat. Hierbij werden motorrijder Anthoon Bonte en soldaat Anton Bijlsma zwaar gewond. Zij overleden later aan hun verwondingen.

Dorpsgenoot Jozef Favier (overleden in 2004), was ooggetuige van deze gevechten. Op de website van de Brigade kan je zijn verhaal lezen (dit werd overgenomen uit 'Oorlog in Tielt-Winge, verhalen en bezienswaardigheden van een Hagelandse gemeente - je vindt het via de knop 'Beringen' en dan moet je in de tekst op zoek gaan naar de link 'ooggetuigeverslag van Jozef Favier')
Op verzoek van Richard van de Velde, wiens vader ook deel uitmaakte van de Prinses Irene Brigade, laat het het gemeentebestuur van Tielt-Winge een herdenkingsmonument plaatsen in de buurt van het monument aan de kerk te Sint-Joris-Winge. Op dit monument staat het opschrift en de foto van de drie gesneuvelde soldaten.
Zaterdag 30 mei wordt een herdenkingsplechtigheid gehouden waarop het gemeentebestuur samen met de Vereniging van oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade dit monument zullen onthullen.

Het programma van deze plechtigheid ziet er als volgt uit:

  • 13.30 uur: vrijblijvende samenkomst aan kruispunt Leuvensesteenweg-Tweevijverstraat, vervoer door oude legervoertuigen naar de kerk
  • 14 uur: eucharistieviering in de kerk te Sint-Joris-Winge, opgeluisterd door koor Sint-Joris 14.30 uur: plechtigheid aan het monument, opgeluisterd door Koninklijke Harmonie 'De Weergalm der Winghe'
  • aansluitend receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

Meer informatie over de Brigade Prinses Irene vind je via deze link.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio