Impressie herdenkingsplechtigheid voor gesneuvelde leden Prinses Irene Brigade

Impressie herdenkingsplechtigheid voor gesneuvelde leden Prinses Irene Brigade

Foto: Herdenkingsplechtigheid 30 mei

Tielt-Winge - Zaterdag 30 mei werd een herdenkingsplechtigheid gehouden waarop het monument voor de drie tijdens WO II gesneuvelde leden van de Nederlandse Prinses Irene Brigade onthuld werd aan de kerk in Sint-Joris-Winge.

De genodigden kwamen eerst samen aan het kruispunt van de Leuvensesteenweg en de Tweevijverstraat, de plaats waar Anthoon Bonte, Anton Bijlsma en Henk de Groot omkwamen op 6 september 1944 (zie aankondiging op deze site).

Initiatiefnemer Richard van de Velde, wiens vader zelf lid geweest is van de brigade, gaf een kort overzicht van wat er zich 65 jaar geleden op die plaats had afgespeeld.
De oud-leden van de Prinses Irene Brigade en de aanwezige familieleden van de gesneuvelde brigadeleden hielden zich kranig tijdens deze toespraak. Na de korte plechtigheid legden burgemeester Chris Desaever en de voorzitter van de Vereniging voor Oudstrijders van de Brigade Prinses Irene een symbolisch bloemetje neer op de plaats waar de bevrijders sneuvelden.
Daarna brachten oude legervoertuigen uit Wereldoorlog II de genodigden naar de kerk van Sint-Joris-Winge waar priester-aalmoezenier Van der Vring samen met onze pastoor Paul D'Havé de dienst voorging. IMG_5070

De Koninklijke harmonie De Weergalm der Winghe en het Sint-Joriskoor zorgden voor een serene muzikale omkadering tijdens de plechtigheid.


Nadien trok de stoet langs de erehaag van de Vaandelwacht naar de plaats waar het monument onthuld zou worden.

Communicatieambtenaar Bart Van de Laar zorgde voor de aankondiging van de verschillende sprekers: Richard Van de Velde, de burgemeester, generaal-majoor Hemmes.

De dochter van de gesneuvelde Anton Bijlsma was speciaal uit Engeland overgekomen voor deze plechtigheid en ze gaf namens de nabestaanden van de gesneuvelden een korte maar aangrijpende toespraak. Daarna onthulde ze samen met de broer van Henk de Groot het gedenkteken.

IMG_5096 

Vervolgens werden bloemen neergelegd door afgevaardigden van de Prinses Irene Brigade, het gemeentebestuur van Tielt-Winge en door de familieleden van de slachtoffers.
De harmonie de Weergalm der Winghe zorgde voor een bijzondere afsluiting van de plechtigheid met 'de Last Post' en vervolgens het Nederlandse en Belgische volkslied.
Daarna trokken de aanwezigen in stoet naar de Vivaldizaal in GC De Maere voor een receptie.
 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio