Bernadette Craeninckx in 'Het bestuur na de uren'

Bernadette Craeninckx in 'Het bestuur na de uren'

Foto: Bernadette Craeninckx

Tielt-Winge - Nu het even wat rustiger is, pikken we opnieuw onze reeks 'het bestuur na de uren' op, waarin we telkens een praatje maken met één van onze gemeentebestuurders om te vernemen wie ze zijn, wat ze doen naast hun politieke bezigheden en welke hobby's ze hebben.


Kwamen eerder reeds aan de beurt: Nicole Mellaerts, Agnes Van de Gaer, Anne Ver Berne, Veerle Baert, Marianne De Mol, Lena Symons, Yvette Duerinckx, Martine Verbiest en burgemeester Chris Desaever - Cleuren. (klik op de naam voor het artikel)
Jammer genoeg zijn bij de meest recente stukjes de foto's verdwenen door problemen met fotoprogramma Flickr.

Nu is het de beurt aan Bernadette Craeninckx. Bernadette is geboren en getogen in Meensel-Kiezegem.
Ze is sinds 2006 ocmw-raadslid voor Open Vld.
Politiek is nieuw voor haar en het vroeg tijd om zich in te werken.
‘Ik ben blij dat ik in de OCMW-raad mag zetelen’, vertelt het raadslid. ‘Ik vind het boeiend om te doen, maar soms is het wel frustrerend dat we in de oppositie zitten en daardoor weinig inspraak hebben.’

Bernadette woont nog steeds in haar ouderlijk huis in de Binkomstraat. Ze liep lagere school bij de zusters in Meensel. Daarna volgde ze snit en naad in Lubbeek en in Tienen. Vanaf 18 jaar hielp ze mee in het bedrijf van haar ouders, die een boerderij met melkkoeien hadden.

Ze trouwde in 1975 met Stefaan Deputter. Het koppel kreeg twee kinderen: een jongen, Filip en een meisje, Nathalie, die hen twee schattige kleindochters bezorgden: Astrid en Amber.
Na de dood van haar vader schakelden ze de boerderij geleidelijk aan over van melkkoeien naar de aardbeienteelt.

Bernadette runt het bedrijf als zelfstandige. Haar echtgenoot, Stefaan, werkt als medisch beeldvormer.

Tijdens het hoogseizoen rest er niet zo veel vrije tijd.
Bernadette werkt graag buiten, met planten en bloemen.
‘Ik ben geboren en opgegroeid in Meensel’, vertelt ze. ‘Ik voel me dan ook nauw verbonden met deze streek. Vanuit ons huis hebben we een mooi uitzicht over de regio.’
Vooral de watertoren springt in het oog. ‘Ik had altijd een mooi zicht op de oude watertoren’, vertrouwt ze ons toe. ‘Ik heb die nog weten bouwen en heb nu ook de afbraak gezien vanuit ons raam in de woonkamer’, zegt ze met spijt in het hart. ‘Het was zo’n vertrouwd beeld, ik vind het jammer dat hij er niet meer is’, besluit ze.

Aan de voordeur van Bernadette en Stefaan prijkt een reclamebord voor ‘echte honing van de imker’. Bijen houden en honing slingeren is de passie van Stefaan, waarbij Bernadette ook al eens een handje toesteekt.

Ook in de winterperiode zijn haar dagen goed gevuld met het klaarmaken van de grond en het onderhoud van huis en geleeg.

Toch vond Bernadette nog tijd om gedurende drie jaar computerlessen en drie jaar Engelse les te volgen in het volwassenenonderwijs in Aarschot.
Op de vrijetijdsbeurs maakte Bernadette kennis met kalligrafie. Vorig jaar volgde ze gedurende enkele maanden een cursus in Lubbeek.
‘Het was echt mijn ding’, vertelt Bernadette. Op 20 januari begint ze terug aan een cursus, deze keer in St-Joris-Winge.

Vaardigheid zit duidelijk in haar vingers, want ze laat me enkele van haar patchworks zien. ‘Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen’.
Dit handwerk heeft ze geleerd bij KVLV.

KVLV speelt een grote rol in de vrije tijd van Bernadette. Sinds september 2009 is ze voorzitster van KVLV Meensel. Voordien was ze penningmeester. Ze zet zich vol overtuiging in voor deze vereniging.
Ze toont ons één van haar meer recente hobby’s: bezemsteelhaakwerk, een nieuwe rage bij de handwerkliefhebbers.
Om de initiatie te kunnen geven aan de leden van KVLV, heeft ze zelf eerst les gevolgd.
(Op één van de foto’s zie je haar aan de slag met het haakwerk).


Als gewestvoorzitster van KVLV, gewest Lubbeek, probeert ze overkoepelende activiteiten van de acht vertegenwoordigde afdelingen uit de regio te stimuleren. ‘Ik vind het belangrijk dat we regelmatig eens overkoepelend werken’, zegt ze, ‘vooral omdat we mekaar zo wat beter leren kennen.’ Zo brachten de dames onlangs een gezamenlijk bezoek aan het Atomium in Brussel en plant elke afdeling een wandeling waarop de andere afdelingen uitgenodigd worden.

Bernadette zetelt sinds ongeveer zes jaar als eerste vrouw in de Kerkfabriek van Meensel. Ze is hierin terecht gekomen door de familietraditie waarbij altijd een Craeninckx in de Kerkfabriek zetelde. Ze is ook lector tijdens de eucharistievieringen en ze steekt een handje toe bij het onderhoud van de kerk.

Gedurende 20 jaar doet ze de voorbereiding van de eerste communieviering. Die voorbereidingen starten telkens rond februari en maart. De communieviering zelf valt wel telkens in haar drukke aardbeienseizoen, maar ze blijft dit met veel plezier doen.

Naast al haar drukke bezigheden, hecht Bernadette veel belang aan het familieleven.
De moeder van Bernadette woont in een apart deel van het erf, maar de familie houdt er aan om altijd samen te eten.
Op woensdagnamiddag vangt ze de twee kleindochters op na schooltijd.

Samen met haar man ging ze vroeger naar de dansschool. Tot hun spijt hebben ze deze gezamenlijke hobby moeten opgeven. Eén maal per jaar leeft het koppel zich nog eens uit op de dansvloer tijdens het Gildebal.

Ze willen die draad graag weer oppikken, maar dit is tot nu toe nog niet gelukt omwille van tijdsgebrek.

‘Ik zou nog graag zoveel willen doen’, rondt ze het gesprek af, ‘we bruisen van ideeën’, maar jammer genoeg hebben we er voorlopig te weinig tijd voor. Misschien komt hierin binnenkort verandering, want we zijn van plan om het bedrijf wat af te bouwen’, klinkt het hoopvol.

Hoewel we er na deze kennismaking van overtuigd zijn dat die vrije tijd ook wel snel ingevuld zal worden, want stilzitten is duidelijk niets voor Bernadette.

Kort na ons gesprek liet ze ons immers weten dat ze een nieuwe hobby ontdekt heeft, waar ze haar creativiteit in kwijt kan, namelijk powertex (Powertex is een milieuvriendelijke verharder op waterbasis. U kunt er alle materialen mee verharden die absorberend zijn zoals: textiel, papier, karton, pluche, leer, glasvezelmat enz.) Op één van de bijgevoegde foto’s kan je haar met deze techniek aan het werk zien. In een atelier in Kessel-Lo leerde ze een hanger maken in zilverklei.


 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio