Hendrik Van Crombrugge, Tielt-Wingenaar in Jupiler League

Foto: Carine Vanlingen

Tielt-Winge - Dit weekend begint het nieuwe voetbalseizoen. Het heeft voor Tielt-Winge een primeur : een dorpsgenoot in eerste nationale! De website van voetbalclub STVV meldt namelijk dat Van Crombrugge een Kanarie is. De 18-jarige Hendrik Van Crombrugge tekende een contract voor drie seizoenen plus optie als keeper bij eerste nationaler STVV.

We mogen Hendrik toevoegen aan onze lijst met BTW-ers (Bekende Tielt-Wingenaars), want hij woont in Sint-Joris-Winge. Verleden zondag werd hij gespot tijdens de fusiebekermatchen in Houwaart, waar hij kwam supporteren voor zijn jongere broer, Marnix, die als keeper zijn debuut maakte bij de A-ploeg van TW3000. Tijdens de rust konden we hem even strikken voor een gesprek.

'Ik ben beginnen voetballen toen ik vijf jaar was', vertelt hij. 'FC Meensel-Kiezegem zocht jeugdspelers en zo ben ik bij die voetbalclub terecht gekomen. Ik heb daar vijf jaar gespeeld en leerde er mijn eerste keeperstechnieken. Ik stond toen niet graag in de goal, maar ik was één van de grootste spelertjes en omdat niemand anders de ballen van de tegenstanders wilde pakken, had ik weinig keuze', lacht hij. 'In die beginjaren hebben vooral Peter Deboutte en Kris Cornelissen voor mij een grote rol gespeeld', herinnert hij zich.

Scouts

De scouts van grote clubs als Lierse, Westerlo en Sint-Truiden lieten al snel hun oog vallen op de jonge keeper. 'Maar mijn ouders hebben die boot zolang mogelijk afgehouden', vertelt hij. De afstand was groot om te overbruggen en het zou enkel doenbaar zijn als hij op internaat ging. Na één jaar bij VV Houtem gespeeld te hebben, gaat hij op zijn elfde jaar bij KVK Tienen keepen. Een jaar later belandt hij een eerste keer bij STVV, waar hij op internaat gaat. 'Dat was zwaar', vertelt hij, 'ik had heel veel last van heimwee en ik heb zelfs bij momenten getwijfeld of ik wel zou blijven. Maar ik heb doorgebeten ben er drie jaar gebleven. Christiaan Wijnrockx (keepertrainer bij de jeugd) en Hilaire Grauwels waren mijn steunpilaren bij STVV. Ik heb daar heel veel geleerd.'

Franse lessen

Tijdens zijn derde jaar bij STVV, wordt hij geselecteerd voor de Nationale jeugdploeg.
Als STVV daarna zakt naar tweede nationale, kiest Hendrik er voor om een stap hoger te zetten en transfereert hij naar Standard. Hij gaat er ook op internaat. 'Dat betekende opnieuw aanpassen', legt hij uit, 'want ik moest nu alle lessen in het Frans volgen. Gelukkig voor mij was de keeperstrainer (Willy Stevaert) ook een Vlaming', voegt hij toe, 'ik heb heel veel aan hem te danken, vooral op vlak van communicatie. Ik ben hem daar nog altijd heel dankbaar voor. En dank zij de Franstalige opleiding spreek ik nu vlot Frans, wat mooi meegenomen is.'
De eerste jaren bij Standard speelde hij bij -16 en -17. Daarna maakte hij een rechtstreekse overstap naar -21. Maar dan krijgt hij te kampen met een kwetsuur, waardoor hij een tijdje niet kan spelen.

Thuiskomen

Einde juni laat Standard weten dat hij de voorbereidende trainingen van de eerste ploeg mag meevolgen. Bij afwezigheid van de eerste keepers mocht hij spelen.
'En dan komt ineens het gerucht dat ik contacten zou gelegd hebben met STVV, geruchten die helemaal niet klopten. Standard trekt een andere keeper aan. Ik zag het niet zitten om vierde keeper te worden en samen met mijn ouders en mijn raadgever ga ik onderhandelen met STVV. We komen tot een akkoord en ik word tweede keeper van de club.'

Voor mij betekent deze transfer opnieuw thuiskomen. Ik ken heel veel mensen bij STVV en ik ken het reilen en zeilen van de club. De mentaliteit is er ook anders. Ik ben van mening dat ik als jonge keeper het meest kan opsteken door te spelen. En die kansen zal ik allicht krijgen als tweede keeper.'
Met dit profcontract op zak neemt hij als student een 'sabbatical year', een overgangsjaar. 'Maar volgend jaar ga ik opnieuw studeren', aldus een gedreven Hendrik. Geschiedenis boeit hem en hij zal dan die richting kiezen.

Ondertussen kijken wij uit naar zijn acties in het nieuwe voetbalseizoen. Ongetwijfeld zullen we nog van hem horen.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio