FOTO. Chiro Esjeewee viert 20ste verjaardag

Chiro Esjeewee bestaat twintig jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een aantal feestelijke activiteiten. Vorig weekend stond de pleinendag in het teken van deze verjaardag en op vrijdag 20 april werd in het lokaal een receptie gegeven waarop de oprichters, de oud-leiding, de kookouders, de medewerkers, talrijke sympathisanten en een afvaardiging van de andere gemeentelijke verenigingen uitgenodigd waren. Ook het gemeentebestuur was vertegenwoordigd op het verjaardagsfeest.

De jeugdvereniging vindt zijn oorsprong in de catechese, waaruit de +13-werking groeide. In 1990 werd 't Brugske opgericht. De jeugd vond aanvankelijk een onderkomen in een leegstaande woning aan de Halensebaan.
Het ledenaantal bleef groeien en twintig jaar geleden werd dan beslist om er een Chirovereniging van te maken. Ze vond een onderkomen in het oude Contact-lokaal, naast het cultureel centrum. Verbouwingswerken drongen zich echter op en er werd een nieuw gebouw opgetrokken dat in 2000 klaar was.

Tijdens de receptie werden vooral herinneringen opgehaald.
Na het openingswoord van de leiding, werd het woord gegeven aan oprichter Gerry Peeters.
Hij bedankte het team dat in de beginperiode veel tijd besteed heeft om de Wingese jeugd iets te geven. 'Het doet me plezier dat er na twintig jaar met nog evenveel enthousiasme gewerkt wordt', vertelde hij.

Ondersteuning

Daarna mocht burgemeester Chris Cleuren een woordje spreken. 'Een jeugdbeweging betekent veel meer dan wat spelletjes spelen', sprak ze, 'als gemeentebestuur moeten we dergelijke initiatieven ondersteunen. Dit kan onder meer via het gebouwenfonds.'
Katleen en Sara spraken namens de oud-leiding en haalden leuke herinneringen op. Ze hadden veel lovende woorden voor de kookouders en voor Jan en Eddy, de volwassenenbegeleiders.
Schepen van Jeugd, Marcel Smeekens, stelde dat hijzelf ook een chiroverleden heeft. 'Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben', sprak hij. 'Jeugdverenigingen bieden ook vandaag nog meerwaarde aan de jeugd.'

Met enkele 'quizvragen' herinnerde Eddy Vanderstukken aan weetjes over Esjeewee.
Na het officiele gedeelte konden de aanwezigen genieten van een hapje en een drankje en mochten ze in de verschillende lokalen een kijkje nemen in de vele souvenirs uit het verleden.

Meer info over Chiro Esjeewee vind je op deze website.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio