Buurt vreest dat natuurgebied verpest wordt

Actiecomité tegen komst windturbines

Actiecomité tegen komst windturbines

Er is een milieuvergunning aangevraagd om op dit terrein vijf turbines te bouwen. ibo Foto: © ibo

Tielt-Winge - In Molenbeek-Wersbeek is gisteravond een actiecomité opgericht tegen de mogelijke komst van vijf windturbines op de grens tussen Bekkevoort en Tielt-Winge. De bewoners zijn niet tegen groene energie, maar hekelen de inplanting van de turbines.

'Geen windturbines in de parel van het Hageland!' Met die slogan hebben de inwoners van Molenbeek-Wersbeek zich gisteravond verenigd in een actiecomité, tegen de komst van vijf windturbines op de grens van Bekkevoort en Tielt-Winge. De firma NPG Energy heeft een milieuvergunning aangevraagd om op de heuvelruggen in Molenbeek-Wersbeek - op een terrein tussen de Dellestraat en de Dorshaagstraat - vijf windturbines met een elektrisch vermogen van meer dan vijfduizend kilowatt te plaatsen. Maar dat zien de buurtbewoners niet zitten.

Zij verenigden zich gisteravond in een actiecomité. Op een vergadering kregen alle inwoners een formulier om een bezwaarschrift in te dienen. Ze zijn bovendien misnoegd over de gebrekkige communicatie over de komst van de turbines. Zo werden alleen gele borden geplaatst op de site waar de windturbines gepland zijn. Naast een veldweg, waar alleen wandelaars en landbouwvoertuigen mogen komen. Het gros van de omwonenden was dus niet op de hoogte. Bovendien vrezen de buurtbewoners voor geluidshinder en slagschaduw en zijn ze bang dat de waarde van hun woningen zal dalen door de komst van de windturbines.

'Daar komt nog bij dat de windturbines in de onmiddellijke omgeving van enkele beschermde natuurgebieden en holle wegen gepland zijn', zeggen de buurtbewoners. 'Vlak naast een fiets- en wandelknooppuntennetwerk dat gepromoot wordt omwille van z'n unieke vergezichten. En wat met het plattelandstoerisme? In de oude pastorie van Molenbeek wordt momenteel een toeristisch centrum gebouwd. Is dat dan weggegooid geld?'

De buurt benadrukt dat ze niet tegen groene energie zijn. 'Alleen de inplanting stoort ons. Naast de E314 staan in Halen, Diest en Bekkevoort al tien windturbines. Waarom sluiten de vijf nieuwe daar niet gewoon op aan? Nu komen de windturbines op enkele kilometers van de E314, ver weg van de al bestaande turbines.'

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 1 juni. Op 24 mei vindt om 19 uur een infovergadering plaats in parochiezaal De Schakel. Het gemeentebestuur van Bekkevoort liet eerder al weten te wachten met een standpunt in te nemen tot het openbaar onderzoek is afgelopen en er eventuele bezwaarschriften zijn binnengekomen.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio