Startvergadering wijnbouwproject Houwaartseberg

Foto: Carine Vanlingen

Tielt-Winge - De oproep van het gemeentebestuur naar kandidaat-wijnbouwers viel duidelijk niet in dovemansoren. Tijdens de eerste kennismakingsvergadering van maandag 11 juni, kwamen ruim 40 geïnteresseerden opdagen.

De gemeente heeft op de flank van de Houwaartseberg twee percelen liggen, die heel geschikt zijn voor wijnbouw. Het gaat om een oppervlakte van 41 are, die ter beschikking gesteld kan worden voor een project rond wijnbouw. Hiermee wil men de wijnbouw in Houwaart stimuleren en tegelijk het wijngebeuren open trekken en meer toegankelijk maken. Hierbij wordt gedacht aan mensen die interesse hebben in hobbywijnbouw, maar niet zelf de middelen hebben zoals grond, materiaal, kennis.

Op de percelen kan een gezamenlijke wijngaard ingericht worden, waarbij de deelnemers het proces doorlopen van het aanplanten van de ranken tot en met het maken van de wijn.
Het initiatief kan uitgroeien tot een educatief project, waarbij ervaren wijnbouwers, geïnteresseerden en de gemeente samenwerken.

Professionele begeleiding

De vergadering van maandag was hierin een eerste stap, waarbij afgetast werd wat de mogelijkheden zijn. Concrete plannen waren er nog niet, er wordt enkel een engagement van langere duur gevraagd. Omdat de ranken nog moeten geplant worden, zal het immers een aantal jaren duren vooraleer er echt wijn geproduceerd kan worden.
4 wijnbouwers zijn bereid om het project te begeleiden, namelijk Daniël Vandervaeren, Maurice Wuyts, André Van de Gaer en Ghislain Furlan.

Tijdens de kennismaking bleek dat een deel van de aanwezigen vooral geïnteresseerd zijn in het educatieve aspect, om vervolgens zelf een wijngaard aan te leggen. Voor hen wordt bekeken of er cursussen op de markt zijn, die ze kunnen volgen.
Er zal kortelings een nieuwe vergadering georganiseerd worden voor de deelnemers die interesse hebben om in het totaalproject van de Houwaartse wijngaard te stappen. Dan zal er verder gebrainstormd worden. De gemeente hoopt uit de talrijke aanwezigen een vijftiental kandidaat-wijnbouwers over te houden die samen de educatieve wijngaard zullen uitbouwen.

Meer info over het wijngaardproject vind je bij duurzaamheidsambtenaar Johan Massart, dienst leefmilieu (016 63 95 29)

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio