Milieuadviesraad tegen lawaaisporten in Tielt-Winge

Milieuadviesraad tegen lawaaisporten in Tielt-Winge

Foto: Carine Vanlingen

Tielt-Winge - Maandagavond bogen de leden van de Milieuadviesraad (MAR) zich over een advies over het al dan niet toelaten van lawaaisporten in Tielt-Winge. Natuurpunt, waarvan enkele leden in de MAR zetelen, had dit punt op de agenda gezet, met de bedoeling een advies te formuleren ten aanzien van het schepencollege.

'We zijn zeker niet gekant tegen sport', luidt de motivatie van Natuurpunt, 'Maar lawaaisporten, zoals bijvoorbeeld autocross, zijn ook schadelijk voor de mensen die niets met deze sport te maken hebben. Ze zorgen voor veel hinder, lawaai, stank en stof voor de omgeving. De bodem wordt vervuild en hun maximaal opgedreven motoren ontwikkelen een excessieve uitstoot van schadelijke gassen. Ze zijn slecht voor het milieu.'

'Onze gemeente wil zich vooral profileren als een mooie fiets- en wandellocatie. Deze evenementen passen niet bij het imago van plattelandsgemeente dat Tielt-Winge zich wil aanmeten', argumenteren de leden van de MAR. 'Wij zijn één van de weinige gemeenten waar dergelijke sporten nog toegelaten worden. Onze gemeente mag geen uitwijkplaats worden voor verenigingen uit de ruime regio omdat ze elders niet terecht kunnen.
De autocross die einde juli plaatsvond in Sint-Joris-Winge, werd georganiseerd door een vereniging uit Betekom.'

Natuurpunt verwijst naar het reglement dat Aarschot hanteert om de inrichting van wedstrijden, test- en oefenritten met motorvoertuigen op openbare plaatsen en op private terreinen te verbieden.
Met een meerderheid van zeven stemmen voor en twee onthoudingen, werd een negatief advies geformuleerd over het vergunnen van westrijden van lawaaisporten met ontploffingsmotoren. Tevens vraagt de adviesraad het gemeentebestuur om een reglement op te stellen dat dergelijke wedstrijden verbiedt.

  

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio