Dag van Trage weg zet Groot Veld in de kijker

Steenokkerzeel / Machelen / Vilvoorde - Op de Dag van de Trage Weg - op zondag 15 oktober 2017- organiseren de gemeentebesturen in samenwerking met de Natuurpuntafdelingen van de vier gemeenten binnen de Groene Vallei elk een wandeling doorheen het Groot Veld. Bedoeling is de landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde van deze open ruimte in de kijker te zetten.

Het Groot Veld is een waardevolle brok open ruimte die Steenokkerzeel, Kampenhout en Kortenberg verbindt met een netwerk van trage (landbouw)wegen. Wie in het Groot Veld gaat rondfietsen gaat een stukje terug in de tijd en krijgt een goed idee van het Vlaanderen zoals het er vroeger uitzag (dorpskernen omringd door landbouw). Je ziet er mooie vergezichten, met de kerktorens van de aangrenzende dorpen aan de horizon. De fijnmazige wegenstructuur is eeuwenoud. Je komt er ook holle wegen tegen.

Er is bovendien heel wat leven in het Groot Veld. Zo is het een belangrijk gebied voor o.a. koestersoorten als de leeuwerik en de grauwe gors, en tevens een belangrijk overwinteringsgebied voor verschillende trekvogels uit het hoge noorden. Het Groot Veld is zeer gegeerd bij vogels die een open landschapstype verkiezen, zeker tijdens de voor- en najaarstrek wanneer ze er een tussenstop houden. Je kan er bijvoorbeeld regelmatig blauwe kiekendief, slechtvalk, grote zilverreiger, en goudplevier spotten.

Dankzij zijn ligging speelt het Groot Veld een belangrijke verbindende rol binnen het natuur- en erfgoedproject De Groene Vallei.

 

Wandeling Steenokkerzeel

Start 14.30u stipt aan de kerk van Humelgem (Perpetstraat/Claeslaan Steenokkerzeel)

Wandeling van 10 km of 7 km.

Voorzie aangepast schoeisel en eventueel regenkledij.

 

Ook in Kortenberg, Herent en Kampenhout starten wandelingen.

Natuurpunt Kortenberg start om 14u aan het bezoekerscentrum Groene Vallei (Lelieboomgaardenstraat 60 in Erps-Kwerps) voor een wandeling van zo'n 7 km.

Natuurpunt Herent start om 13.30u aan de Sint Michielskerk in Beisem (Kerkstraat). Vandaar gaat het per fiets langs rustige wegen naar het bezoekerscentrum Groene Vallei, waar om 14u aangesloten wordt bij de wandeling van Natuurpunt Kortenberg.

Natuurpunt Kampenhout start om 14u  aan het einde Visserijlaan (parking Torfbroek) voor een wandeling van zo'n 7 km.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio