Vroege diagnose vermindert kans op blijvende reumaschade

1 op 5 Belgen krijgt ooit reuma

Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem - Donderdag 12 oktober is het Wereld Reuma Dag en in het kader daarvan wordt in Zaventem een sensibilisatie-actie gehouden. Zo opent het Reumahuis aan de Imperiastraat 16 in Zaventem, van 12 tot 19 uur de deuren.

Reumatische aandoeningen leidden vroeger vaak tot zware functiebeperkingen en zelfs orgaanfalen. Vandaag kunnen een tijdige diagnose en betere medicijnen blijvende schade meestal vermijden.

 

“De impact van reumatische aandoeningen op de maatschappij is groter dan we ons kunnen voorstellen”, zegt professor reumatoloog Bernard Lauwerys. “ Eén op vijf Belgen krijgt ooit in zijn leven te maken met reuma. Gezien de aandoeningen ook jonge mensen en kinderen treffen, hebben ze ook invloed op sociaaleconomische factoren. Een tijdige diagnose en een correcte, snelle behandeling kunnen de impact van reuma minimaliseren waardoor de patiënten actief kunnen blijven.”


Verbeterde technieken zorgen ervoor dat artsen tegenwoordig steeds sneller correcte diagnoses kunnen stellen. Tegelijkertijd kan er ook gerichter en persoonlijker behandeld worden. “Deze ontwikkelingen hebben een revolutie ontketend in de aanpak van inflammatoire reuma waardoor mensen met een reumatische aandoening hun persoonlijke, sociale en professionele leven beter kunnen aanpakken”, weet Lauwerys. “Het is heel belangrijk om bij symptomen als gewrichts- en rugklachten, een langdurig koortsig gevoel of uitzonderlijke vermoeidheid een arts te raadplegen. Huisartsen kunnen patiënten vervolgens op basis van een eerste onderzoek doorverwijzen naar een reumatoloog. Wachten heeft geen zin, voorkomen is beter dan genezen.”

 

12 oktober is Wereld Reuma Dag. Patiëntenplatform ReumaNet en de beroepsverenigingen van reumatologen (KBVR) en Paramedici in de reumatologie houden vandaag de actie ‘Don’t Delay, Connect Today’ rond het belang van een tijdige diagnose bij reumatische aandoeningen. Van 14u tot 18u vindt er een actie plaats in de centrale hal van Brussel Zuid, tussen perron 15 en 16. Daarnaast opent het Reumahuis, Imperiastraat 16, Zaventem, van 12u tot 19u de deuren. Tot slot staat er via www.reumanu.be nog tot zondag een reumasymposium gratis online.

 

Test je graag je kennis over reuma? Vul onze kleine quiz in: https://fr.surveymonkey.com/r/arthritis-be

Vragen? Stel ze tijdens de live chat op 12 oktober vanaf 16u, via www.reumanet.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio