Toerisme Vlaanderen viert 10de verjaardag toegankelijkheidslabel

Zaventem / Machelen / Steenokkerzeel / Zemst / Kapelle-op-den-Bos / Wezembeek-Oppem / Kraainem / Vilvoorde - Toerisme Vlaanderen viert de tiende verjaardag van het Vlaams label voor toegankelijk toerisme. Minister Ben Weyts zette zopas de allereerste logiesuitbaters die tien jaar geleden het label behaalden in de bloemetjes en reikte ook een 10-tal nieuwe toegankelijkheidslabels uit. “Vandaag beschikken zo’n 300 toeristische gebouwen in Vlaanderen over het kwaliteitskenmerk. We blijven ons inzetten om het toegankelijk toeristisch aanbod in Vlaanderen verder uit te breiden”, zegt Weyts.

Het toegankelijkheidslabel is een kwaliteitskenmerk dat in één oogopslag vertelt of rolstoelgebruikers en vakantiegangers met een tijdelijke of permanente beperking helemaal zelfstandig (A+ label) of met een minimum aan hulp (A label) in een logies, toeristisch infokantoor of bezoekerscentrum terecht kunnen. “Vakantie is nog altijd niet vanzelfsprekend voor iedereen. Wie een beperking of een langdurige aandoening heeft, ondervindt vaak wat problemen bij het vinden van een geschikt logies.”

 

Tien jaar geleden waren er amper 26 vakantieverblijven in Vlaanderen met een A label. Vandaag beschikken al meer dan 300 Vlaamse vakantieverblijven, toeristische infokantoren en bezoekerscentra over een A of A+ label. “Uitbaters zijn steeds meer overtuigd van het belang van een toegankelijk logies. Reizigers met een beperking en hun reisgezelschap vormen trouwens een almaar groeiende markt met nog veel potentieel. Alleen al binnen Europa ondernemen mensen met een beperking zo’n 780 miljoen reizen per jaar. Dat aantal zou volgens onderzoek van het Europees netwerk voor toegankelijk toerisme nog met zo’n 35% kunnen stijgen indien het aanbod beter afgestemd geraakt op de specifieke noden van mensen met een beperking.”

 

Toegankelijk bouwen en inrichten vergt heel wat inspanningen en investeringen. Toerisme Vlaanderen ondersteunt de sector hierbij met raad, daad en middelen. Inter, een gespecialiseerd overheidsagentschap, komt ter plaatse de nodige opmetingen doen en adviseert oplossingen voor eventuele knelpunten. Een speciale labelcommissie met vertegenwoordigers van de handicapbeweging beslist dan uiteindelijk over het toegekende toegankelijkheidsniveau.

 

Via www.toerismevlaanderen.be/publicaties-over-toegankelijkheid ontdek je de adressen met een toegankelijkheidslabel.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio