Passagierstrafiek blijft groeien op Brussels Airport in november

Passagierstrafiek blijft groeien op Brussels Airport in november

Foto: if

Steenokkerzeel / Machelen / Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem / Vilvoorde - De voorbije maand hebben meer dan 1.8 miljoen passagiers via Brussels Airport gereisd. Dat is een toename van 5,1% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Ook het vrachtvervoer kent in november 2017 opnieuw een toename (+9,4%) ten opzichte van de maand november vorig jaar.

Brussels Airport heeft de voorbije maand 1.832.584 passagiers verwelkomd. Dat betekent dat het totaal aantal passagiers met 5,1% is toegenomen in vergelijking met november vorig jaar. Het aantal lokaal opstappende reizigers neemt de voorbije maand toe met 3,8% en het aantal transferpassagiers met 14,0% ten opzichte van november 2016.

 

Deze groeicijfers zijn onder meer te verklaren door de stijging van de gemiddelde bezettingsgraden bij de meeste luchtvaartmaatschappijen. Bij Brussels Airlines kennen zowel de Europese als de langeafstandsvluchten een succesvolle novembermaand. De groei is ook te danken aan de tweede dagelijkse vlucht van luchtvaartmaatschappij Emirates naar Dubai, de nieuwe vlucht van Hainan Airlines naar Shanghai en de teruggekeerde verbinding van Delta Air Lines naar Atlanta.

 

Cargo

Het vrachtvervoer kent, in tegenstelling tot de voorbije twee maanden, in november 2017 opnieuw een toename ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar (+9,4%). Dat is vooral te verklaren door de groei van vracht aan boord van passagierstoestellen (+30,3%) dankzij de extra langeafstandsvluchten van onder meer Emirates en Hainan Airlines.

 

Het volvrachtsegment kent de voorbije maand dan weer een daling van -3,5%. Desalniettemin is deze daling minder sterk dan de dalingen in de maanden voordien. Een aantal vluchten uit Schiphol werden dan ook naar Brussel verlegd. De Amsterdamse luchthaven bereikte immers het plafond van toegestane vliegbewegingen.

 

Met een stijging van 8,9% ten opzichte van november 2016 blijven de volumes bij de express diensten ook sterk toenemen, een wereldwijde trend die sinds enkele jaren zichtbaar is en alsmaar meer toeneemt.

 

Verder valt de exporttoename van 24,0% nog op. Vooral de export naar Azië kent een bijzonder sterke stijging. Meer dan de helft van het totale exportvolume wordt vanaf Brussel naar dit continent gevlogen.

 

Vliegbewegingen

Het aantal vliegbewegingen blijft eerder stabiel en is, in vergelijking met de maand november vorig jaar, met 0,2% toegenomen. Het aantal passagiersvluchten kent de voorbije maand een daling van 1,4%. Dit jaar zaten in november gemiddeld 118 passagiers aan boord, in november 2016 waren dat er gemiddeld 111. Dit komt overeen met een stijging van 6,3%.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio