CD&V ergert zich dood aan zwerfvuil in Vilvoorde

Vilvoorde - CD&V blijft zich doodergeren aan het vele zwerfvuil in Vilvoorde. Wie in Vilvoorde rondwandelt, ziet al snel lege blikjes of plastic flesjes op straat. Het stadsbestuur krijgt het probleem maar niet onder controle', vindt de partij.Peter Van Kemseke: 'De stad doet inspanningen, maar het lijkt dweilen met de kraan open. Vilvoorde is uiteraard niet de enige stad die met zwerfvuil kampt. Maar dat mag geen excuus zijn. Onlangs besliste de stad, als experiment, om een tiental vuilnisbakken weg te nemen uit de straten. Deze maand gaan ze dit experiment evalueren. Ik kijk uit naar de volgende maatregelen die de stad zal nemen in de strijd tegen zwerfvuil. Want laat het duidelijk zijn: Vilvoorde is die strijd momenteel niet aan het winnen.'

CD&V zal maandag op de gemeenteraad vragen dat Vilvoorde een voortrekkersrol gaat spelen in de strijd tegen zwerfvuil. 'De laatste weken sloten al negen Vlaamse gemeenten zich aan bij de Statiegeldalliantie. Die alliantie pleit voor het invoeren van statiegeld op lege blikjes en PET-flessen. Nog andere gemeenten zullen zich aansluiten. Het zou goed zijn als Vilvoorde ook mee aan de kar trekt en klaar en duidelijk zegt hoe belangrijk dit is voor onze stad. Per slot van rekening zijn het vooral lokale besturen die betalen voor het opruimen van zwerfvuil. In Vlaanderen loopt de factuur elk jaar op tot meer dan 100 miljoen euro. 90% daarvan is voor de rekening van lokale besturen, een enorm bedrag'.

Blikjes en PET-flessen zijn goed voor 40% van het zwerfvuil. Door statiegeld te heffen komen die minder snel op straat terecht. In Duitsland wordt 98% van de PET-flessen gerecycleerd, in Nederland, waar er statiegeld is op grote PET-flessen, is dat 95%. De Statiegeldalliantie verenigt intussen al meer dan 100 organisaties, waaronder enkele gemeenten. Minister Schauvliege heeft zich in het verleden al uitgesproken voor het invoeren van statiegeld.
 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio