Faciliteitengemeenten klinken op de gezondheid van hun inwoners én de oprichting van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad.

Faciliteitengemeenten klinken op de gezondheid van hun inwoners én de oprichting van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad.

Faciliteitengemeenten heffen het glas op de gezondheid van hun inwoners én de oprichting van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad. Foto: if

Kraainem / Wezembeek-Oppem - De zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse rand (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wemmel, Wezembeek-Oppem) klinken - geheel in de Tournée Minérale stijl - op de oprichting van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad. Deze raad wordt bemand door OCMW- en gemeentelijke vertegenwoordigers van elke gemeente, Logo Zenneland (lokaal gezondheidsoverleg) en de Welzijnskoepel West-Brabant. Vanaf 2018 organiseren de gemeenten samen gezondheidsbevorderende en preventieve acties en campagnes en promoten zo een gezonde levensstijl naar al hun inwoners toe. Logo Zenneland adviseert en ondersteunt de Gezondheidsraad bij de ontwikkeling van hun lokaal gezondheidsbeleid.

Als voorsmaakje van het gevarieerd gezondheidsmenu startte de Intergemeentelijke Gezondheidsraad in februari met de campagne Tournée Minérale. De gemeenten riepen hun personeel en inwoners op om een maand lang geen alcohol te drinken. Meteen een succesverhaal. Wemmel en Linkebeek sporen hun inwoners aan om vooral heerlijke mocktails bij de plaatselijke horeca te proeven. In Kraainem worden mocktails en zelfgemaakte fruitwaters geserveerd aan de bezoekers van het gemeentehuis en ook in Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Wezembeek-Oppem staan mocktails op het menu.
 
Maar er is meer. In 2018 engageren de zes faciliteitengemeenten zich ook om deel te nemen aan de 10.000-stappen wedstrijd tussen gemeenten en zullen inwoners aansporen om in mei mee te stappen. Tijdens de Week van de Valpreventie eind april zijn er initiatieven naar bewoners en verpleegkundigen van de woonzorgcentra. In juni loopt de campagne Warme Dagen, die tijdens periodes van hitte extra aandacht vraagt voor kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken. Bewegen op verwijzing wordt al aangeboden door Wemmel. De andere faciliteitengemeenten bekijken de mogelijkheden om deze dienst ook op hun grondgebied aan te bieden, net zoals de organisatie van Tabakstops in elke gemeente. De griepcampagne wordt in het najaar opnieuw gelanceerd en er worden sensibiliseringsacties georganiseerd naar vrouwen van 50 tot 69 jaar om deel te nemen aan het gratis borstkankeronderzoek. Ten slotte is er in het najaar Fit in je hoofd, waarmee de gemeenten inzetten op het verhogen van de mentale veerkracht van hun inwoners.
 
Waarom een Intergemeentelijke Gezondheidsraad?
“Een intergemeentelijke samenwerking biedt vele voordelen. De gemeenten en OCMW’s delen hun ervaring en expertise wat uiteraard de kwaliteit van het aanbod ten goede komt op een bovendien kosten-efficiënte manier,” aldus Dieter Deplancke, inhoudelijk coördinator Logo Zenneland. “Een grensoverschrijdende aanpak verhoogt de impact, niet alleen naar de bevolking toe, maar ook binnen de Intergemeentelijke Gezondheidsraad. We zien nu al dat gemeenten elkaar inspireren met ideeën voor lokale acties. Bovendien helpt deze samenwerking om rekening te houden met het specifieke karakter van de faciliteitengemeenten.” Het jaaraanbod en -budget van de Intergemeentelijke Gezondheidsraad werd goedgekeurd door de Burgemeester en Schepencollege van elke gemeente. De raad komt driemaal per jaar samen om acties en campagnes voor de volgende maanden uit te werken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio