Kanaalroute Noord: een snelle fietsverbinding naar Brussel

Kanaalroute Noord: een snelle fietsverbinding naar Brussel

Foto: De Werkvennootschap

Vilvoorde / Zaventem / Machelen / Kraainem / Wezembeek-Oppem / Zemst / Kapelle-op-den-Bos / Steenokkerzeel - In november 2018 start De Werkvennootschap samen met verschillende partners met de aanleg van de Kanaalroute Noord, de fietssnelweg die Boom met Brussel verbindt. Dit project moet van de fiets een volwaardig alternatief voor het woon-werkverkeer maken en mensen stimuleren zo vaak mogelijk de fiets te gebruiken. De aanleg van deze fietssnelweg kadert in het bredere programma van Werken aan de Ring.


De Kanaalroute Noord is een missing link in de fietssnelweg F23 in Vilvoorde en Grimbergen. Dit traject loopt langs de N260, de Brusselsesteenweg, tussen de Verbrande Brug en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het huidige fietspad is niet overal veilig en vrijliggend. Op sommige plaatsen is het zelf onbestaande.  Net op die plaatsen ligt de rijweg er zeer gevaarlijk bij door o.a. de vele putten. Met de aanleg van de Kanaalroute Noord wil men komaf maken met deze gevaarlijke verkeerssituatie.
 
Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik wil Vlamingen verleiden om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We investeren daarom samen met alle partners tien miljoen euro (incl. btw) in de realisatie van de Kanaalroute Noord. Deze vlotte en veilige fietsverbinding wordt een keihard argument om je auto te laten staan”.

Kwalitatief en veilig
Een vrijliggend fietspad met een breedte van 4 meter maakt van de Kanaalroute Noord een comfortabele, kwalitatieve en veilige fietssnelweg. Waar conflicten met vrachtverkeer kunnen opduiken, wordt de fietssnelweg zo ingericht dat fietsers voldoende in de kijker worden geplaatst en hun route op een zo veilig mogelijke wijze kunnen verderzetten. Ook de groene invulling van de zones rondom zal bijdragen tot de kwaliteit van deze fietssnelweg. Naast het fietspad wordt de weginfrastructuur aangepakt. Het wegdek wordt volledig heraangelegd en heringericht om de omgeving leefbaarder en de verkeerssituatie veiliger te maken. Onder het wegdek wordt de riolering vernieuwd.

 
Snel en eenvoudig schakelen tussen fiets en openbaar vervoer
Op verschillende plaatsen takken andere fietsroutes aan op de Kanaalroute Noord. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om de fietssnelweg te gebruiken in combinatie met het openbaar vervoer. Zo zijn langs het traject verschillende bushaltes voorzien en is in de toekomst ook aansluiting mogelijk met de Ringtrambus.

Verschillende partners werken samen
Dit project is een samenwerking tussen verschillende partners en overheden. De Werkvennootschap, de stad Vilvoorde, de gemeente Grimbergen, AWV, MOW, de provinvcie Vlaams-Brabant, De Lijn, VMM en Aquafin slaan voor de realisatie van deze fietssnelweg de handen in elkaar. In november 2018 gaan de werken van start. Mogelijks worden vooraf voorbereidende nutswerken uitgevoerd.

Vilvoords burgemeester Hans Bonte reageert tevreden: “Met de realisatie van de fietssnelweg wordt een volwaardig alternatief geboden voor de auto en is een snelle, gezonde en veilige verplaatsing per fiets naar Mechelen of Brussel haalbaar. Zeker met de opkomst van de elektrische fiets kan het belang hiervan niet worden onderschat. De toekomstige aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het kanaal en, hopelijk, een volwaardige pendeldienst over het water moet het overtollig autoverkeer in Vilvoorde fors kunnen terugdringen.”


Werken aan de Ring
De aanleg van de Kanaalroute Noord kadert in het brede programma van Werken aan de Ring. Met dit project zet De Werkvennootschap voluit in op een leefbare en werkbare omgeving in de gemeenten rond de Ring rond Brussel, op een vlotter en veiliger verkeer, op een mobiliteit die bewust inzet op veilig combineren van fiets, openbaar vervoer en auto, op een ring die verbindt in plaats van verdeelt.
 
Meer info over dit project kan je nalezen op werkenaandering.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio