Impuls voor Vlaams gemeenschapsleven in faciliteitengemeenten

Kraainem / Wezembeek-Oppem - De Vlaamse overheid investeert € 22.250 in 9 initiatieven van het Nederlandstalige verenigingsleven in de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Kraainem. Met die gerichte steun beloont Weyts organisaties die zorgen voor een extra dynamiek in de Vlaamse Rand. “Dit zijn laagdrempelige activiteiten die anderstalige nieuwkomers in een warm bad trekken”, zegt Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.

De Vlaamse overheid wil anderstalige nieuwkomers in een warm bad trekken, maar dan moet er wel genoeg water in dat bad staan. Met andere woorden: de Vlaamse aanwezigheid en het Vlaamse verenigingsleven moeten sterk genoeg zijn om anderstalige nieuwkomers op te vangen. Weyts maakt daarom € 22.250 vrij om Nederlandstalige verenigingen in 4 faciliteitengemeenten te ondersteunen. De minister beloont met die gerichte steun laagdrempelige activiteiten waar nieuwkomers op een leuke manier in contact komen met het Vlaamse gemeenschapsleven.

 

In Wemmel organiseerde de Jeugdraad bijvoorbeeld de G(rote) P(rijs)  van Wemmel: een gocart- en zeepkistenrace met veel randanimatie. In Sint-Genesius-Rode organiseerde vzw K-Cre@ation dance een grote dansshow. In De Boesdaalhoeve waren er 2 volksfeesten: een groot slotfeest ter ere van het 20 jarig bestaan van het gemeenschapscentrum en een muzikaal feest in de aanloop naar 11 juli. In Kraainem organiseerde Fanfare Kunst en Vrijheid een muzikale namiddag voor het grote publiek en plande de Cultuurraad een tuinfeest ter gelegenheid van het feest van de Vlaamse Gemeenschap.

 

“Ik investeer in laagdrempelige initiatieven die de positie van het Nederlands versterken”, zegt Weyts. “Het gaat om aantrekkelijke projecten die ook openstaan voor de brede groep van anderstalige nieuwkomers in de Rand. We zetten ook in op kinderen, want jong geleerd is oud gedaan.

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio