Partners op Brussels Airport versterken hun samenwerking op vlak van milieu

Zaventem / Machelen / Steenokkerzeel / Vilvoorde / Kraainem / Wezembeek-Oppem - Belgocontrol en Brussels Airport Company hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Brussels Airlines, TUI fly en DHL Express om gezamenlijke initiatieven te nemen die de milieu-impact van de luchtvaartactiviteiten verder zullen beperken. EUROCONTROL en ACI Europe, de vereniging van luchthavens, steunen en erkennen dit initiatief voor collaboratief milieumanagement (Collaborative Environmental Management of CEM) op Brussels Airport.

Met de ondertekening van de overeenkomst formaliseren de vijf partners hun reeds lange samenwerking rond milieu. Door de krachten te bundelen en alle inspanningen voor het milieu op elkaar af te stemmen, willen de partners de projecten versnellen en meer bereiken op het gebied van CO2- en geluidsbeperking en lokale luchtkwaliteit. Daarom zullen specialisten van de verschillende bedrijven en organisaties regelmatig vergaderen om samen onderzoek en milieuvriendelijke initiatieven op te starten.

 

“In zijn Strategische Visie 2040 engageert Brussels Airport zich om de luchthaven op een evenwichtige manier te ontwikkelen. Daarbij kunnen sommige maatregelen ook door individuele bedrijven worden genomen. En om de milieu-impact van onze activiteiten te blijven beperken, is de expertise, de samenwerking en het engagement van meerdere partners vereist", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

 

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol: “Belgocontrol heeft al in het verleden maatregelen genomen voor het milieu. Wij voeren op verscheidene luchthavens meer en meer groene landingen ('continuous descent operations') uit. Wij werken nauw samen met de sector van de windturbines om de bouw van windturbines te bevorderen zonder de veiligheid van het luchtverkeer in het gedrang te brengen. In samenwerking met diverse universiteiten en onderzoeksinstituten bestuderen wij andere mogelijkheden om de impact van het luchtverkeer op het milieu verder te verkleinen. Deze CEM-samenwerking zal ons helpen om nieuwe inzichten te verwerven en samen met onze partners meer initiatieven te nemen."

 

Het concept ‘collaborative environmental management’ (CEM) werd ontwikkeld door EUROCONTROL, de Europese organisatie voor een veiliger, efficiënter en kosteneffectiever beheer van het luchtverkeer met een minimale milieu-impact. Het concept definieert een werkovereenkomst voor de ontwikkeling van gemeenschappelijke oplossingen voor de milieu-uitdagingen op en rond luchthavens.

 

Philippe Merlo, Director European Civil-Military Aviation bij EUROCONTROL:“CEM is een praktisch voorbeeld van de manier waarop EUROCONTROL de luchtvaart steunt – niet alleen nu maar ook in de toekomst. Met CEM faciliteren wij collaboratieve oplossingen voor milieuproblemen, die ons in staat stellen om de milieu-impact van onze sector te beperken en bij te dragen aan performante, duurzame luchthavens."

 

Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE: “Wij zijn verheugd dat Brussels Airport zich aansluit bij het groeiende aantal Europese luchthavens die Collaborative Environmental Management toepassen. Zoals we in onze Recommended Practice on CEM* uitleggen, is CEM vooral waardevol omdat het rekening houdt met de onderlinge afhankelijkheid tussen de verschillende aspecten van de werking van luchthavens, waarbij het nieuwe vormen van efficiëntie mogelijk maakt die de milieu-impact van het luchtvervoer kunnen beperken. Op die manier past het engagement van Brussels Airport voor CEM perfect bij zijn recente certificering als koolstofneutrale luchthaven."

 

Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines: “Als luchtvaarmaatschappij nemen wij onze milieuverantwoordelijkheid zeer ernstig. Dankzij de nauwere samenwerking met belangrijke stakeholders van de luchthaven kunnen we onze krachten bundelen en samen oplossingen vinden voor de milieu-uitdagingen waarmee we allemaal op en rond de luchthaven worden geconfronteerd.”

 

Gunther Hofman, Managing Director van TUI fly Benelux: “TUI is het grootste toerismebedrijf ter wereld, met een reële mogelijkheid om de toekomst van het duurzame toerisme vorm te geven. Wij beseffen dat wij pioniers moeten zijn en de overgang naar meer duurzaam reizen moeten bevorderen. Onze strategie Our Better Holidays, Better World bepaalt ambitieuze doelstellingen voor de toekomst. Onze luchtverbindingen zijn nu al de koolstofefficiëntste van Europa, wij hebben een sterke staat van dienst in de bevordering van nieuwe koolstofbesparende en lawaaibeperkende technologieën en wij steunen een vooruitstrevend klimaatbeleid voor de luchtvaart. De jonge vloot van TUI fly Benelux omvat de modernste toestellen, zoals de Boeing 787 Dreamliner en de Boeing 737 MAX. Beide vliegtuigen produceren aanzienlijk minder lawaai, verbruiken minder brandstof, vliegen verder en hebben een veel kleinere CO2-afdruk. TUI fly en TUI Airways werden door de atmosfair Airland Index 2017 uitgeroepen tot 'klimaatefficiëntste luchtvaartmaatschappij voor middellange vluchten'. Wij wijzen de weg door te tonen dat we efficiënter kunnen vliegen."

 

Peter Caes, Director Airport Affairs & Security van DHL Express: “Duurzaamheid is al sinds lang een van de belangrijkste thema's van onze tijd. Met onze groene logistiek dragen wij overal ter wereld bij aan meer duurzaamheid. Wij vinden dat je groot moet denken om een duurzamere toekomst tot stand te brengen. Deutsche Post DHL Group heeft in het kader van de bestrijding van de klimaatverandering een doelstelling van nuluitstoot tegen 2050. In dat opzicht tellen alle initiatieven mee. DHL Express kijkt uit naar de samenwerking met belangrijke stakeholders van de luchthaven om de doelstellingen van dit initiatief op Brussels Airport te steunen."

 

Wat is ‘collaborative environmental management’?                     

EUROCONTROL heeft het concept Collaborative Environmental Management (collaboratief milieumanagement) ontwikkeld om de samenwerking tussen de grote operationele stakeholders te steunen en te faciliteren. Dit concept is met de steun van ACI Europe in de CEM-specificatie vertaald.

 

De werkovereenkomst voor CEM schept een gespreksplatform en geeft de grote operationele stakeholders de mogelijkheid om vormen van synergie te identificeren,  de impact te berekenen en uit een operationeel en ecologisch perspectief overeenstemming te bereiken. Daarnaast kan de collaboratieve benadering van de CEM-werkovereenkomst bijdragen tot het vinden van oplossingen die een maximaal potentieel van de courante activiteiten en een duurzame groei van de luchthaven verzekeren.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio