Boetes en beloningen hand in hand in strijd tegen zwerfvuil en sluikstort

1.000 GAS-vaststellingen, 250 pv’s, 500 aanmaningen en 3.300 beloningen tijdens tweede Handhavingsweek

Vilvoorde / Steenokkerzeel / Machelen / Kapelle-op-den-Bos / Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem / Zemst - Ruim 1.000 GAS-vaststellingen, meer dan 250 pv’s en nog eens 500 aanmaningen voor sluikstorten en zwerfvuil. Dat is de balans van de Handhavingsweek, die eind september voor de tweede keer plaatsvond in heel Vlaanderen. De handhavers deelden ook meer dan 3.300 beloningen uit aan mensen die hun afval wél netjes in de vuilnisbak gooiden. “De beloningen gaan voor ons hand in hand met de boetes”, benadrukt Els Gommeren (Coördinator van Mooimakers). “We hebben strenge controles en al even strenge straffen nodig. Maar het sterkste wapen tegen zwerfvuil en sluikstort is een brede maatschappelijke beweging van mensen die het goede voorbeeld geven.”

De Vlaamse Handhavingsweek is vergelijkbaar met de jaarlijkse flitsmarathons. Het initiatief van Mooimakers – het samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG) – drijft een week lang de controles op zwerfvuil en sluikstort op, zoals de flitsmarathon verscherpte controles op overdreven snelheid uitvoert.

Aan de tweede editie van de Handhavingsweek namen eind september ongeveer 2.200 handhavers deel (politieagenten, GAS-ambtenaren, Wegentoezichters van Agentschap Wegen en Verkeer, controleurs van De Lijn, parktoezichters,….). Ruim dubbel zoveel als vorig jaar. In meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten werden acties opgezet. Daarbij werden 1.005 GAS-vaststellingen gedaan en 254 pv’s opgemaakt. Vijfhonderd overtreders kregen een aanmaning omdat ze zwerfvuil of sluikstort achterlieten. Er werden ook 66 overtredingen geregistreerd met mobiele camera’s. Het totale aantal vaststellingen ligt zeker nog een stuk hoger, omdat de resultaten niet voor alle acties werden gerapporteerd.

3.317 beloningen

De Handhavingsweek wedt op twee paarden. Naast het repressieve luik – de controles en later ook de sanctionering – zetten de handhavers ook fors in preventie en sensibilisering. Zo deelden ze 3.317 beloningen uit aan mensen die wél netjes hun afval weggooiden in de vuilnisbak.

“Die beloningen zijn voor ons even belangrijk dan de boetes”, benadrukt Els Gommeren. “We hebben een stok achter de deur nodig, en de pakkans moet omhoog. Niet alleen tijdens de Handhavingsweek, maar gedurende het hele jaar. We zien een groeiend draagvlak voor strengere controles op zwerfvuil en sluikstort, én voor strengere straffen. Maar tegelijkertijd kan de overheid die strijd nooit alleen winnen. Het sterkste wapen tegen zwerfvuil en sluikstort is een brede maatschappelijke beweging.”

Van Handhavingsweek begrip maken in Vlaanderen

De Handhavingsweek wordt voorafgegaan en begeleid door een grote communicatiecampagne. De handhavers gaven in hun evaluaties aan dat ze dit jaar opvallend vaker werden aangesproken door het publiek. “We willen van de Handhavingsweek een echt begrip maken in Vlaanderen”, legt Els Gommeren uit. “Zodat ze een afschrikkend effect heeft én zodat ze die grote meerderheid van mensen die zich wel aan de regels houdt een stevige schouderklop geeft.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio