Kunstcriticus en vrederechter Gilbert Putteman brengt ode aan Rik Poot

Vilvoorde - Op maandag 21 januari brengt de Heemkundige Kring Hertog Hendrik I de voordracht “Rik Poot, Vilvoordenaar en Kunstenaar” in CC Het Bolwerk, om 19.30 uur. Spreker van dienst is kunstcriticus, vrederechter en Vilvoordenaar Gilbert Putteman.

Rik Poot (1924-2006) was een beeldend kunstenaar, geboren in in de arbeiderswijk Far West in Vilvoorde, die zich vooral toelegde op bronzen beeldhouwwerken en assemblages in metaal. Hij werd daarbij geïnspireerd door het ambachtelijke werk van zijn vader, die bronsgieter was en grafornamenten maakte.

Zijn bekendste werk in de Zennestad is ongetwijfeld "De Vuist', gerealiseerd naar aanleiding van de brutale sluiting van Renault. Maar ook "Boerenpaard" - het bronzen beeld dat op 17 april 2002 ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Vilvoordse Jaarmarkt op de rotonde aan het Heldenplein werd geplaatst -  is van de hand van Rik Poot.

Putteman was een persoonlijke vriend van de Vilvoordse beeldhouwer Rik Poot en haalt die vrienschap ook aan in zijn voordracht. "Rik Poot had een zeer sterke persoonlijkheid", weet Putteman. "Hij verkondigde zijn mening tegen alle trends in. Deze hommage is gebaseerd op unieke anekdotes en niet gecensureerde verhalen. Daarnaast wordt er ook uitzonderlijk beeldmateriaal geprojecteerd."

De toegang is gratis voor de leden, niet-leden betalen 5 euro steungeld.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio