‘Chica en Flicka’: poëtisch kindertheater met Eva De Roovere

Vilvoorde / Wezembeek-Oppem - Op maandag 25 maart 2019 gaat het toneelstuk ‘Chica en Flicka’ in première. De meisjes Chica en Flicka verschillen erg van elkaar. Maar via muziek en poëzie leren ze elkaar beter kennen én waarderen. ‘Chica en Flicka’ is een speelse voorstelling met een duidelijke boodschap voor alle kinderen: ‘anders zijn’ is helemaal geen probleem.

Eva De Roovere, vooral bekend als zangeres, staat sinds lang weer als actrice in een kinderproductie. Samen met collega Jorka Decroubele wilde ze graag een voorstelling maken over diversiteit, op kindermaat. Eva De Roovere: “Elk kind voelt zich weleens 'anders', vanwege zijn afkomst of huidskleur, vanwege een stempel als ADHD of hoogsensitief, of vanwege een beperking... Jorka en ik wilden kinderen een spiegel voorhouden en laten nadenken over hoe relatief zulke verschillen tussen mensen eigenlijk zijn. Want in de grond zijn we allemaal hetzelfde.”

 

De namen van de actrices in het stuk staan symbool voor dat ‘anders maar toch hetzelfde’: Chica is Spaans en Flicka is Zweeds, maar het betekent allebei meisje. ‘Theater van A tot Z’ benadrukt dat diversiteit en identiteit belangrijke thema’s zijn in de hedendaagse samenleving. Dat beaamt regisseur Walter Janssens, die vooral bekend is van zijn werk met Kommil Foo, ManManMan, De Schedelgeboorten en Kapitein Winokio: “Je moet weten dat in onze steden meer dan de helft van de basisschoolkinderen meertalig is en een andere culturele achtergrond heeft. We willen dat ook die kinderen zich met onze acteurs kunnen identificeren. Naast donkerharige Eva en blonde Jorka hebben we bewust een muzikant met andere roots gezet: Pablo Casella, uit Brazilië.”

 

‘Chica en Flicka’ is grotendeels opgebouwd rond gedichten voor kinderen van Geert De Kockere. Die was eerst onderwijzer, werd daarna journalist en vervolgens schrijver. De Kockere werkte ook mee aan tijdschriften als Doremi en Zonnekind. In deze voorstelling verbeeldt zijn poëzie de leefwereld van de vriendinnetjes Chica en Flicka. Sommige gedichten heeft Eva op muziek gezet en herwerkt tot liedjes, die zij en Jorka samen zingen.

 

‘Theater van A tot Z’ heeft ‘Chica en Flicka’ geproduceerd met de bedoeling het stuk vanaf komend seizoen te laten spelen in cultuurcentra en scholen. Het is de opvolger van ‘Hotel Hallo’, een toneelstuk voor kinderen over meertaligheid, waarin twee anderstalige acteurs de hoofdrol speelden. ‘Hotel Hallo’ werd een veertigtal keer opgevoerd, in België, Nederland, Duitsland en New York.

 

 

Op maandag 25 maart om 13.30 uur gaat ‘Chica en Flicka’ in GC De Kam in Wezembeek-Oppem in première. Cultuurcentra en scholen kunnen het stuk voor volgend schooljaar boeken. Voor meer informatie over ‘Theater van A tot Z’: www.theaterAZ.be.

 

Deze theaterproductie kwam tot stand met steun van vzw ‘de Rand’, de Taalunie, vzw Fast Forward, Dreamland en de Orde van den Prince Vilvoorde.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio