Masereelfonds geeft inkijk in leven van migranten tijdens debat

Vilvoorde - Op woensdag 20 maart organiseert het Masereelfonds Vilvoorde in samenwerking met het Vermeylenfonds, het Willemsfonds en Hart boven Hard een gesprek over migratie om 19.30 uur in CC Bolwerk. "We bespreken de lokale problematiek", zegt voorzitter van et Masereelfonds Maxime Stroobant. "Maar onze aandacht in de eerste plaats naar de ervaringen van de migrant of vluchteling. Om inzicht te krijgen in het leven van het individu nodigen we drie migranten en vluchtelingen uit om hun ervaringen te delen. Tom Van Liefferinghe van Dokters van de Wereld geeft een algemene inleiding."


"De massale migratie uit armere landen naar rijkere landen zet heel wat “westerse” naties op hun kop", zegt Stroobant. "Maatschappelijke en vooral politieke ontwrichting zijn er het gevolg van. Zij brengen conservatieve en autoritaire reacties met zich mee met nefaste gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Er moet dringend wat worden aan gedaan."

 

"De oorzaken van deze migratie moet men echter niet alleen in de landen zoeken die men ontvlucht. Ook het westen ligt mee aan de basis. Men denke maar aan het kolonialisme uit het niet zo verre verleden en aan de huidige dominantie van de economisch, politiek en militair sterke landen over de zwakkere landen. Het westen heeft dus alle reden en aansprakelijkheid om mee te helpen de zwakkere landen er bovenop te helpen. De bevolking aldaar mag geen reden meer hebben om weg te vluchten ten einde te kunnen overleven en voor hun kinderen en voor zichzelf een menswaardig leven te kunnen opbouwen. De concrete redenen voor migratie en vluchten zijn divers: economische wanorde, oorlogen, politieke chaos, klimaatverandering e.a. Vilvoorde kent reeds decennia het probleem van de migratie."

 

"Vandaag willen we een getuigenis horen van zij die het zelf hebben meegemaakt. We vragen aan Paco Agredano, aan Hamdi El Ayachi en aan een vluchteling hoe zij de moeilijke tocht naar een nieuw leven hebben beleefd. In dit beeld mag het Maximiliaanpark te Brussel niet ontbreken. Tom Van Liefferinghe van Dokters van de Wereld geeft een algemene inleiding."

 

De toegang is gratis
 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio