De Lijsterbes vernieuwt café en krijgt nieuwe polyvalente zaal

3,5 miljoen euro voor groene gemeenschapscentra in de rand

Kraainem - De Vlaamse overheid heeft 3,5 miljoen euro vrijgemaakt uit het Klimaatfonds om de Gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' te vergroenen. GC De Lijsterbes in Kraainem vernieuwt intussen ook haar cafetaria en laat een polyvalente zaal bouwen.

De Vlaamse Overheid baat via vzw 'de Rand' zeven gemeenschapscentra uit in de Vlaamse Rand: de Boesdaalhoeve (Sint-Genesius-Rode), de Bosuil (Jezus-Eik), de Kam (Wezembeek-Oppem), de Lijsterbes (Kraainem), de Moelie (Linkebeek), de Muse (Drogenbos) en de Zandloper (Wemmel). "De Gemeenschapscentra komen stilaan op leeftijd en kunnen wel wat vergroening gebruiken", zegt Stefaan De Gunst van vzw De Rand. "Vorig jaar werd er al een miljoen vrijgemaakt voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van hoge rendementsbeglazing, gastellers of het opmaken van een lichtplan."

Ministers Ben Weyts en Koen Van den Heuvel putten nu nog eens 3,5 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de Gemeenschapscentra te vergroenen. Met deze middelen wil de overheid niet alleen verder waken over het groene en Vlaamse karakter van de gemeenschapscentra, maar ook besparen op de elektriciteitsfactuur en de CO2-uitstoot. "Onze gemeenschapscentra spelen een belangrijke rol in de Vlaamse Rand, dus blijven we er volop in investeren", zeggen Weyts en Van den Heuvel. "Dankzij die middelen kunnen in eerste instantie de daken van de gemeenschapscentra geïsoleerd worden en daarna ook de gevels van de gebouwen." In De Lijsterbes in Kraainem worden ook middelen vrijgemaakt om zonnepanelen te plaatsen en de stookplaatsen te vernieuwen.

Naast de groene initiatieven staat er nog heel wat te gebeuren De Lijsterbes. Daar wordt een oude loods afgebroken ten behoeve van een nieuwe polyvalente zaal. "Met de oude loods komen we tegemoet aan de vraag van heel wat lokale verenigingen", zegt De Gunst. "De nieuwe zaal kan gebruikt worden voor expo- en oefenruimte. De eetfestijnen blijven zoals vanouds doorgaan in de grote zaal, die grenst aan de keuken."


Ook het cafetaria van De Lijsterbes krijgt een make-over. "Hier maken we van de nood een deugd", zegt centrumverantwoordelijke Damienne D'heygers. "Het cafetaria is sinds een maand gesloten omwille van een faillissement. We zijn intussen op zoek naar nieuwe uitbaters. Intussen hebben we besloten om het verouderde café op te knappen. Daarbij wordt het interieur vernieuwd en de indeling van het cafetaria wordt aangepast om de ruimtes optimaal te benutten. Die werken zullen een tot twee maanden in beslag nemen."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio