Gemeenteraad houdt donderdagavond spoedvergadering over oproepingsbrieven

Kraainem - De gemeenteraad van faciliteitengemeente Kraainem komt donderdagavond in spoed bijeen om een beslissing te nemen over de oproepingsbrieven voor de komende parlementsverkiezingen. De raad nam hierover op 23 april reeds een beslissing, maar het gemeentebestuur werd woensdag geïnformeerd dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dit besluit schorste. Daarom dient de raad een nieuwe beslissing te nemen.

De gemeenteraad van Kraainem besliste op 23 april een Franstalige oproepingsbrief te sturen naar de inwoners die zich registreerden om overheidsdocumenten gedurende vier jaar in het Frans te ontvangen. De overige inwoners krijgen een brief in het Nederlands. De raad volgde hiermee twee arresten waarin de Raad van State zich in die zin uitsprak.

 

Maar Homans schorste de beslissing omdat die volgens haar ingaat tegen de Vlaamse taalwetgeving. Die schrijft voor dat ook aan Franstaligen in faciliteitengemeenten eerst een Nederlandstalig overheidsdocument moet verstuurd worden, waarna zij een document in hun eigen taal kunnen opvragen. De raadsbeslissing kwam er op voorstel van de oppositiefractie Défi+MR+Ind. en kreeg de steun van enkele raadsleden van de andere fracties Kraainem Unie en Lijst Burgemeester (LB).

 

Gemeenteraadsvoorzitter Luc Timmermans (LB), die samen met burgemeester Bertrand Waucquez (Kraainem Unie) op 23 april tegen het voorstel stemde, reageert misnoegd op de situatie. "Door de laattijdige beslissing van Homans zit de administratie met de handen in het haar want alle kiesbrieven lagen klaar om verstuurd te worden. Dit moet overigens ten laatste op 11 mei gebeuren. Ik ben ook kwaad op Défi+MR+Ind. omdat zij dit thema misbruiken om op een goedkope manier campagne te voeren, terwijl niemand nog goed weet hoe de vork juist in de steel zit". Verwijzend naar de tegenstrijdige standpunten van de Vlaamse overheid, de Raad van State en Hof van Cassatie vroegen Kraainem-Unie en LB begin april nog aan de bevoegde overheden om hierover duidelijkheid te scheppen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio