Colruyt start met thuisleveringen van boodschappen in Brusselse rand

Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem - Colruyt gaat met zijn boodschappendienst "Collect & Go" nu ook thuisleveringen doen. De warenhuisketen start hiervoor een proefproject op in vijf gemeenten in Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Sterrebeek.

Colruyt hield lange tijd de boot af voor thuisleveringen van dagdagelijkse boodschappen, terwijl concurrenten Carrefour en Delhaize al een uitgebreid netwerk van thuisleveringen hebben. "Wij hebben altijd verklaard dat we thuisleveringen pas wilden doen als dit op een duurzame manier kan gebeuren. Duurzaam in ecologische zin, maar ook duurzaam vanuit bedrijfseconomisch standpunt", zegt woordvoerster Silja Decock. Colruyt meent nu de gepaste formule te hebben gevonden.

 

Maar de woordvoerster beklemtoont dat het nog maar om een proefproject gaat, dat tot het najaar loopt. "We gaan het uitgebreid testen én uitgebreid evalueren." Of de formule zal worden verlengd en/of uitgerold worden naar andere delen van het land, staat dus nog niet vast.

 

Uit marktonderzoek blijkt dat klanten kiezen voor thuisleveringen wegens het gebruiksgemak en de tijdswinst. Colruyt koos ervoor het proefproject te starten in een vijftal gemeenten ten oosten van Brussel, omdat daar voldoende interesse bestaat. Ook de nabijheid van het distributiecentrum in Zaventem speelt een rol. Van daaruit worden de leveringen gedaan door eigen medewerkers van Collect & Go. "Dat is atypisch, andere supermarkten werken met koeriers", zegt Decock.

 

Het transport van de boodschappen gebeurt met milieuvriendelijke bestelwagens op CNG (aardgas). Op termijn kunnen mogelijk elektrische wagens of waterstofwagens worden gebruikt. Tegelijk gaat Colruyt de leverroutes zo slim mogelijk uittekenen en de voertuigen zo efficiënt mogelijk vullen. De kostprijs van de thuislevering bedraagt 9,50 euro. "Over die vergoeding hebben we grondig nagedacht. We willen thuislevering op een verantwoorde manier aanpakken en geloven dat we met deze realistische vergoeding een haalbaar businessmodel kunnen creëren. De test zal uitwijzen of dit bedrag aanvaardbaar is voor de klant en tegelijk haalbaar is voor ons", klinkt het bij het bedrijf. Klanten die voor middernacht een bestelling doorgeven van minimaal 100 euro, krijgen hun boodschappen de dag nadien thuisgeleverd.

 

De leveringen gebeuren op weekdagen van 16 tot 21 uur en op zaterdag van 8 tot 12 uur, in tijdsvensters van 2 uur. Net zoals bij de klassieke afhaalpunten, kiezen klanten zelf het tijdsvenster. De betaling gebeurt bij levering. De woordvoerster wilde dinsdag geen cijfers vrijgeven over de beoogde doelstelling voor thuisleveringen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio