Vzw Brussels Grondwitloof maakt zich zorgen over het dalend aantal telers.

Witloofboxen en cursussen moeten nieuwe generatie loofboeren warm maken

Witloofboxen en cursussen moeten nieuwe generatie loofboeren warm maken

Foto: provincie

Vilvoorde / Steenokkerzeel / Machelen / Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem / Zemst - Op 6 oktober opende de provincie Vlaams-Brabant het nieuwe grondwitloofseizoen. De provincie zet zich in voor dit streekproduct. Het is een arbeidsintensieve teelt. Daardoor is de opstap voor jongeren, om met de teelt te starten, niet zo evident. Via allerlei initiatieven zoals de witloofbox, waarmee kinderen zelf in de klas witloof kunnen telen, wakkert de provincie de interesse voor de teelt verder aan.

De vzw Brussels Grondwitloof trekt aan de alarmbel over het dalend aantal telers. Samen met de provincie Vlaams-Brabant neemt de vzw een aantal initiatieven om jongeren in contact te brengen met de teelt.

Momenteel zijn er in Vlaanderen nog zo'n honderd grondwitlooftelers actief, waarvan 85 op het grondgebied van Vlaams-Brabant. Hun aantal is echter dalende en de pensioengolf die er zit aan te komen voorspelt weinig goeds voor de toekomst. "Momenteel zijn er maar vijftien boeren actief die tussen 20 en 40 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd is 55 jaar", aldus Frans Van Meldert, voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof. "Witloof telen is arbeidsintensief en de investeringen in nieuwe machines hoog, waardoor de opstap voor jongeren niet evident is."

 

Om nieuwe telers aan te trekken, richten de vzw en de Nationale Proeftuin voor Witloof elk jaar een cursus 'grondwitloof telen' in.   Om een nieuwe cursus te organiseren, moeten er tien geïnteresseerden zijn. Op dit moment zijn er zeven kandidaten. “We doen dus een warme oproep naar potentiële geïnteresseerden om zich toe te leggen op de teelt van grondwitloof”, aldus gedeputeerde Monique Swinnen. “Op die manier kunnen we de toekomst van het grondwitloof vrijwaren”.

 

De provincie Vlaams-Brabant verspreidt ook al tien jaar een witloofbox in basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO). Deze witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. “Dankzij het pakket kunnen kinderen zelf witloof kweken in hun klas en, na een aantal weken, proeven van het resultaat. Op die manier raken ze vertrouwd met de ietwat bittere smaak”.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen sneller geneigd zijn om witloof te eten als ze het hebben zien groeien in de klas. Door de witloofbox leren niet alleen kinderen de smaak van de groente kennen. Ze vertellen hun ervaring door aan hun ouders waardoor we witloof promoten als korte-keten-product.

In totaal hebben, na deze editie, al bijna 200.000 Vlaams-Brabantse kinderen op deze manier witloof leren kennen.  Van 7 tot en met 28 oktober 2019 kunnen basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO) zich registreren voor de gratis witloofbox.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio