Agoria lanceert eerste gratis online cursus voor en door bedrijven in Europa

Vilvoorde / Steenokkerzeel / Machelen / Zaventem / Kraainem / Wezembeek-Oppem - Technologiefederatie Agoria lanceerde een gratis online cursus over artificie¨le intelligentie voor bedrijven en werknemers. De online cursus “AI in Business” is een primeur in Europa. De lancering gebeurde op Brussels Airport, waar artificie¨le intelligentie wordt ingezet om het verblijf van passagiers op de luchthaven zo comfortabel mogelijk te maken.

 

“Via de online cursus begrijp je in minder dan vier uur tijd de basisprincipes van artificie¨le intelligentie, leer je de zakelijke mogelijkheden van artificie¨le intelligentie kennen en krijg je praktische begeleiding om te beginnen. Videogetuigenissen en meer dan dertig praktijkvoorbeelden bieden voor iedereen inspiratie, van Jan Modaal tot productie- en personeelsverantwoordelijken, datawetenschappers en IT-consulenten”, zegt Danny Goderis, manager digital bij Agoria. Met deze online cursus wil Agoria het gebruik van artificie¨le intelligentie in de Belgische industrie versnellen, door in de eerste plaats in te zetten op het verhogen van de digitale kennis van alle werknemers. Zo draagt Agoria zijn steentje bij aan de digitale omscholing van de Belgische werknemers, e´e´n jaar na de lancering van het programma ‘Be the change’.

Het online platform werd voorgesteld op Brussels Airport, waar structureel gei¨nvesteerd wordt in artificie¨le intelligentie en A.I. nu al gebruikt wordt om het verblijf van passagiers op de luchthaven comfortabeler te maken. “Passagiers verwachten van Brussels Airport dat de dienstverlening aangenaam, efficie¨nt en betrouwbaar is. Technologie als artificie¨le intelligentie maakt dat in vele opzichten mogelijk. Online bijvoorbeeld met BRUce, onze Chatbot, aan wie onze passagiers hun vragen kunnen stellen. Maar ook in real life door de beschikbare data intelligent in te zetten, verzekeren we een efficie¨nte en betrouwbare dienstverlening, een voorwaarde opdat passagiers zich comfortabel en gerust voelen. Zo lanceerden we recent ook een product dat de wachttijd voor het ophalen van je bagage kan voorspellen. Passagiers hoeven dan niet nodeloos aan de bagageband te staan wachten, maar ze kunnen hun tijd anders besteden”, zegt Bart Saverwyns, Chief Experience Officer van Brussels Airport Company.

Brussels Airport werkt hiervoor onder meer samen met de start-up Radix. “AI heeft een groot potentieel voor heel wat bedrijven. De impact van AI is vergelijkbaar zijn met die van elektriciteit op manuele taken, maar dan op intellectuele taken. Met ‘machine learning’, de technologie achter artificie¨le intelligentie helpen we bijvoorbeeld werkzoekenden aan een job. Op basis van hun skills stellen we de meest relevante jobs voor. In de pharmaceutica helpen we sneller vaccins ontwikkelen en in de maakindustrie optimaliseren we het productieproces. Diegene die erop inzetten, cree¨ren enorme voordelen. Voor Brussels Airport ontwikkelden we modellen om passagiersstromen te gaan voorspellen. Deze inzichten worden ook gedeeld met de partners van de luchthaven zodat iedereen er zijn voordeel uit kan halen voor een efficie¨nte organisatie van het werk”, zegt Davio Larnout, CEO van Radix.

Danny Goderis: “Artificie¨le intelligentie biedt nu al heel wat zakelijke opportuniteiten aan bedrijven in verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, energie, productie, en dergelijke. Daarom cree¨erden we deze open online cursus, die mensen op hun eigen tempo kunnen volgen. We beginnen met een uitleg van de basisprincipes van artificie¨le intelligentie en bieden bedrijven vervolgens een praktische gids aan over hoe ze ermee in hun eigen bedrijf aan de slag kunnen gaan. We geven tips over hoe je kansen rond artificie¨le intelligentie kunt herkennen, hoe je je gegevens voorbereidt, hoe je een project definieert en een strategie opstelt. Daarnaast behandelen we ook ethische aspecten en gaan we dieper in op de uitdagingen en opportuniteiten op gebied van jobs. Op het einde krijg je een certificaat en kun je een project starten in je eigen bedrijf.”

Meer dan twintig bedrijven hebben deelgenomen aan de creatie van deze online cursus. Zowel grote bedrijven zoals Microsoft, IBM, Brussels Airport Company en Proximus, als kleinere start- en schaalbedrijven zoals Faktion, In The Pocket, Froomle, Radix en Reimagine. De cursus bevat ook meer dan dertig voorbeelden van concrete toepassingen, om bedrijven zoveel mogelijk inspiratie te bieden.

“De voorbeelden demonstreren ook het bruisende ecosysteem rond artificie¨le intelligentie in Belgie¨ vandaag. Er is veel expertise in Belgie¨ en veel bedrijven hebben al projecten lopen of zijn bezig met de implementatie. Toch is er nog een enorm potentieel. Niet alleen grote bedrijven kunnen artificie¨le intelligentie implementeren, ook kleinere bedrijven kunnen waarde halen uit artificie¨le intelligentie”, besluit Goderis.

De cursus is gratis beschikbaar via https://www.agoria.be/ai-in-business .

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio