Han Solo's "Kloenke" in avant-première: dé remedie tegen iedere depressie.

© Dodi

© Foto Tom Bertels

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie Han 'Solo' Coucke nog niet aan het werk zag op een podium, kent hem ondertussen zeker als Lorenzo van de kringloopwinkel in Bevergem. Zaterdag was de man te gast in het NTG voor de avant-première van zijn vierde comedyshow 'Kloenke!'. En het moet gezegd, in Kloenke! zien we een heel grote Han Solo. Van opkomst tot doek neemt hij je mee in een wervelwind van bijtende humor en satire, in een mooi, sober decor van theaterspots.

Dominique Dierick

Coucke, steeds gekleed in uitgerafelde afgeknipte jeans, kaki hemd en bandana op het hoofd trok ooit de boer op als 'eerste extreem rechtse komiek van Vlaanderen'. Maar dat is verleden tijd, want ondertussen is iedereen racist, verklaarde hij. Een groot publiek heeft Solo naar eigen zeggen niet, maar wel een erg breed: van de domme kloten die komen kijken voor de pies, kak en preutehumor, tot de intellectuelen die diepgang en maatschappelijke thema's ontdekken in zijn shows.

Daarmee was meteen de toon gezet voor een avondje ronduit hilarische humor rond racisme, seksisme, Facebook dating, de Beauty Food van Lesley-Ann Poppe, het zuipen van Cava tegen vrouwelijke depressie, heimwee naar het kookprogramma van Herwig Van Hove en Felice, en de geliefkoosde thema's van Geert Hoste: Maggie De Block en Koning Filip. Solo wil bij de pensionering van Vlaanderen's meest bekende zaalkomiek klaar staan om hem op te volgen, vandaar. De kopie lijkt ons wel sterker dan het origineel.

Solo wil het daarnaast buiten Vlaanderen maken en gaf een voorproefje weg van twee nieuwe typetjes: Jean Solo, in écht Vlaams Frans, voor een act in Wallonië, en - het kon niet uitblijven - de introductie van Hassan Solo, de eerste extreem islamitische komiek van Vlaanderen. "Zo, de kop is er af," klonk het na de openingsgrap van Hassan.

Helemaal op het einde van de show werd Han Coucke even ernstig. De dramatische gebeurtenissen in Parijs en Beirout brachten hem er toe dingen te schrappen in zijn podiumtekst: "Er zijn momenten dat de realiteit de humor inhaalt".

Wat de titel "Kloenke!" te maken heeft met al het bovenstaande, moet u zelf maar eens gaan ontdekken tijdens één van Han Solo's voorstellingen in een of ander cultureel centrum. U zal het zich geen seconde beklagen. De première gaat op 20 november door in Roeselare.