Interview met de auteurs

Tuin op Stelten, een fabelboek

Tuin op Stelten, een fabelboek

Joost de Saedeleer en Lieve Van der Weeën Foto: Dominique Dierick

Gent - In De Gentenaar van vandaag kon u al lezen over het nieuwe fabelboek 'Tuin op stelten' van het Gentse duo Joost de Saedeleer (pseudoniem voor Stefan Joos en verteller na de uren) en Lieve Van der Weeën. Wij gingen praten met schrijver Joost en illustratrice Lieve in een met aquarellen gevulde woonkamer in Baarle-Drongen. Een verhaal van liefde voor planten en klimrozen op hoge hakken.

Stefan Joos groeide op als zoon van tuinders, zat op het KTA Melle en is ook herborist. Niet te verwonderen dat zijn fabels zich afspelen in de wereld van de planten. Het ideale domein ook voor Lieve Van der Weeën die tientallen aquarellen schilderde als illustraties. De planten leiden hun leventje in de fabels, maar krijgen ook in de aquarellen menselijke trekjes mee. Wie ze goed bestudeert zal in de werkjes discreet een naam ontdekken bij een aantal planten of bloemen - de namen van mensen die Lieve nauw aan het hart liggen. 

_MG_6916w

Je bent verteller, maar nu heb je een fabelboek. Hoe begin je er aan?

Stefan Joos: Het was zeker niet opzettelijk, of met het idee 'ik ga een boek schrijven'. Ik rook af en toe een sigaretje in de tuin en tijdens een van die pauzes dacht ik dat een tuin wel een fijn onderwerp kon zijn voor een verhaal. Van één verhaal kwam een volgende en uiteindelijk rijpte het idee om die dingen te gaan bundelen.
Het allereerste verhaal staat trouwens niet eens in het boek. Bij alles wat ik in de tuin zag, liet ik mijn kinderlijke fantasie werken. Waar komt de wind vandaan bijvoorbeeld? Het is leuk om daarvoor een verklaring te fantaseren.

En fabels, ze liggen mij nu eenmaal en ze bieden enorme creatieve mogelijkheden.

Waaraan moet een goede fabel voldoen voor jou?

Stefan Joos: Een fabel moet vooral aangenaam zijn. En luchtig, en vrolijk. Ik zag het niet zitten om een educatief boek te schrijven. Een fabel moet de fantasie aanspreken. Zonder fantasie kom je er niet in onze maatschappij, het geeft het leven een bepaalde draaglijkheid. Het lelijkste bloempje, de paardebloem, wint in mijn boek de schoonheidswedstrijd voor bloemen. Gewoon doordat haar pluisjes met de wind werden weggeblazen en in een vuurwerk omgetoverd.

Fabels geven een onderliggende boodschap mee, een moraal. In jouw boek zitten er ook wel wat.

Stefan Joos: Goh ja, hier en daar zit dat er inderdaad wel in. Leven en dood, de democratie van de Hoge Raad Der Planten, je moet niet mooi zijn om te winnen, dat soort dingen. Maar het ligt er zeker niet vingerdik op en ik heb er ook niet echt naar toegewerkt. Het mocht geen zwaarwichtig boek worden.

Je gaat een paar moeilijke woorden of plantennamen wel niet uit de weg in een kinderboek?

Stefan Joos: Inderdaad. Toch zijn het allemaal planten of bloemen die in mijn tuin staan. Veel mensen kennen ze gewoon niet meer en het is jammer dat die kennis verloren gaat. Vingerhoedskruid, aronskelk of sleutelbloemen zijn niet echt vreemde planten. De wat moeilijkere woorden staan cursief gedrukt in het boek, en door Lieve geïllustreerd in een woordenboekje na elk verhaal.

_MG_6928w

Wat ons meteen bij Lieve Van der Weeën brengt. De 70-jarige kunstenares uit Baarle-Drongen illustreerde Tuin op Stelten met bijzonder prettig ogende aquarellen. Ze kent Stefan Joos reeds jaren.

Hoe geraakte je betrokken bij dit boek?

Lieve Van der Weeën: Alles wat Stefan schreef mocht ik eerst lezen. In mijn ogen is hij een zeer goede verteller, maar nog een groter dichter. (kijkend naar Stefan) Ik heb u zien groeien, je hebt altijd een enorm respect gehad voor de natuur.
We verstaan elkaar zeer goed, een half woord is voor ons voldoende.
Oorspronkelijk was het plan om hier en daar een tekeningetje bij te voegen, maar het is redelijk uit de hand gelopen (lacht). Het geraakte in een stroomversnelling met de figuur van de klimroos. Op een bepaald moment liet ik haar in een aquarel loskomen van de muur en als een fiere dame op hoge hakken rondwandelen. Dat werd het keerpunt. Vanaf dan begonnen de planten en bloemen echte personen te worden, met een eigen gelaatsuitdrukking. De eerste lading, meer statische, tekeningen werd nadien gebruikt in de woordenboekjes.

Vanwaar het idee van die woordenboeken tussen de verhalen?

Lieve Van der  Weeën: Dat kwam eigenlijk door een gesprek tussen mijn kleinkinderen. De oudste van mijn zoon las een verhaal voor aan de jongste en toen hoorde ik plots de vraag 'Weet jij wat een primula is'? Tja, toen wist ik dat er een woordenlijst in ons boek moest komen.

Hoe lang werkte je aan deze aquarellen?

Lieve Van der Weeën: Maanden... het duurt meer dan een dag om een aquarel te maken, en ik werk toch vrij snel met een penseel.

Aquarel is duidelijk je grote liefde (in de woonkamer hangen er tientallen aan de muur)?

Lieve Van der Weeën: In 1962 hield ik mijn eerste tentoonstelling, dat was toen nog overwegend met olieverf. Toen ik op een bepaald moment de verf niet meer op tijd droog kreeg voor een van de tentoonstellingen, schakelde ik over op acryl. Maar aquarel werd toch mijn passie. Ik ben verliefd geworden op de textuur van handgeschept papier. Je krijgt ook geschenken van een aquarel, maar je moet ze herkennen. Die ene druppel water doet soms net iets anders, een beetje onvoorspelbaar, en dat moet je leren gebruiken.

Jolien, de oudste kleindochter van Lieve Van der Weeën zit ook in het gezelschap en las ' Tuin op Stelten' reeds eerder. Wij waren nieuwsgierig naar haar oordeel.

Jolien: Ik vind het erg mooi geschreven en leuk om onze namen terug te vinden in de tekeningen. Mijn naam staat naast de klimroos. Wat ik echt goed vind, is dat elk verhaal eindigt met een zin die uitnodigt om het volgende te lezen. Het maakt je nieuwsgierig. Het laatste verhaal is wel wat droevig, maar ook kindjes moeten leren leven met het idee dat elk leven eindigt. Toch is het niet helemaal triest, want het slot is opnieuw leuk.

Zou je het zelf kopen?

Jolien: Zeker!

Het boek Tuin op Stelten kost 18 euro en kan gekocht worden via de website van de auteur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio