Walter De Mulder in Kunsthal Sint-Pietersabdij

Fotografie die u niet wil missen

Fotografie die u niet wil missen

Fotograaf Walter De Mulder in Sint-Pietersabdij. Foto: IF

Gent - Nog tot 6 september kan u in de Sint-Pietersabdij terecht voor een paar reeksen van fotograaf Walter De Mulder. De tentoonstelling is een aanrader voor iedereen met interesse in documentaire fotografie. Wij gingen op deze rustige augustuszondag een kijkje nemen.

Walter De Mulder is als fotograaf bekend van zijn mooie zwart-wit portretten en scènes van het landleven (dat hij hier en daar misschien wel wat romantisch voorstelt). In de Kunsthal Sint-Pietersabdij toont hij nu een paar van zijn andere reeksen. Een eerste serie met foto's, u zou het semi-portretten kunnen noemen,  zijn werkfoto's van repetities van beroemde dirigenten. Een tweede brengt bekende fotografen in beeld en een derde laat Vlaamse kunstenaars zien.

De foto's hebben alvast een paar dingen gemeenschappelijk: ze zijn allen in zwart-wit genomen, gemaakt over een erg lange periode en met het oog van een kunstenaar. Het voordeel van zwart-wit is in elk geval dat de kleuren nooit afleiden van het eigenlijke onderwerp. Met zwart, wit en al het grijs er tussenin kan een fotograaf voldoende sfeer in een beeld leggen om zelfs de meest kritische waarnemer naar de keel te grijpen. Een aantal van de foto's van De Mulder zijn dan ook pareltjes ontstaan uit het observatievermogen van de fotograaf. Het opvallend buikje van dirigent Herbert von Karajan (nooit eerder opgemerkt) en de blik van fotograaf Brassaï zijn twee foto's die op ons netvlies blijven kleven, net zoals de guitigheid die afdruipt van de foto's van Patrick De Spiegelaere. Zo zullen we ons De Spiegelaere altijd herinneren.

Toch vonden we ook wel wat beelden die ons weinig beroerden, al blijven het stuk voor stuk belangrijke historische documenten die technisch mooi zijn uitgevoerd.

Laat dit u echter niet tegenhouden om zelf te gaan kijken. Het blijft zeker de moeite waard om de gefotografeerden in hun natuurlijk habitat te ontdekken.

Nog tot 6 september 2009 in Kunsthal Sint-Pietersabdij. Gentenaars gratis op zondag tussen 10 en 13u.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio