Een praatje met cactusclub Lophophora

Gentse cactussen in het zonnetje

Gentse cactussen in het zonnetje

Een van de honderden cactussen in de tuin van Jacques Procureur. Foto: Dominique Dierick

Gent - Is de zomer nu echt een topseizoen voor cactussen, vroegen we ons bij De Gentenaar af. Gelukkig heeft Gent een cactusclub, Lophophora, waar we met onze prangende vraag terecht konden. De heren Jacques Procureur en Marnix Schroyens ontvingen ons in een cactusserre om op deskundige wijze onze nieuwsgierigheid te bevredigen. Heren, jawel, want cactussen blijkt althans in Gent hoofdzakelijk een mannenliefhebberij te zijn. Vergeet ook niet de fotoshow te bekijken met mooie beelden van deze toch wel fascinerende plantjes.

Cactusclub Lophophora bestaat sinds 1983. De naam is ontleend aan een Mexicaanse cactus, de Lophophora Williamsii. Deze staat ook bekend als peyotl of mescalbutton cactus. De vereniging komt regelmatig samen in het Kollekasteel, heeft een eigen serre in de Bourgoyen en organiseert ruilbeurzen en tentoonstellingen.

Jacques Procureur rolde in de cactussen via een aannemer die hem een paar tijdschriften gaf, Marnix Schroyens via de bloemenmarkt op de Kouter. Beiden zijn ondertussen jaren bezig met de plantjes en hebben er ettelijke honderden in hun collectie.

We ontmoetten hen bij Jacques thuis, op een zomerse avond bij de cactusserre. En daar ging meteen onze eerste illusie. Veel cactussen houden namelijk helemaal niet van de volle zon of te warme temperaturen. Ze moeten vaak net beschermd worden tegen al te hevig zonlicht. Veel water is ook al niet wenselijk voor de stekelige plantjes, ze leven meestal letterlijk van de hemelse dauw.

Vandaar ook de serres bij de leden. De temperatuur moet winter en zomer vrij constant worden gehouden. Braziliaanse cactussen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan 15 graden in de winter. Gelukkig maar dat de plantjes zelf niet zo duur hoeven te zijn. Jacques en Marnix kweken net als andere leden van Lophophora hun eigen kleine cactusjes, die dan op ruilbeurzen of tentoonstellingen van de hand gaan. Veel cactussoorten mogen trouwens niet zo maar ingevoerd worden, een bijkomende reden om ze dan maar zelf te kweken. Dat alles houdt de prijzen democratisch, vaak slechts 3 à 4 euro voor een plantje.

P1040967w

Het kweken zelf gebeurt vaak op onderstam. Een ent wordt geplaatst op de stam van een goedgroeiende cactussoort die eerst 'onthoofd' werd. Niets gaat echter verloren. Het topje van de 'draagcactus' wordt opnieuw in de grond gezet, schiet wortel en groeit op tot een volwaardige cactus. Een voorbeeld van een dergelijke ent kan u in de fotoshow bekijken.

Cactussen blijken overigens ook over een geheugen te beschikken. Een aantal soorten uit Namibië en Zuid-Afrika blijven bij Jacques thuis steevast bloeien tijdens onze winter. Ze hebben een biologische klok die dominanter is dan de invloed van onze seizoenen.

Wie zelf interesse heeft in cactussen en aanverwante plantensoorten, en er meer wil over te weten komen, kan terecht op de website van Lophophora.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio