Boek 'Brieven aan mijn zoon' voorgesteld in Vooruit

Wouter Deprez is écht helemaal vader

Wouter Deprez is écht helemaal vader

Wouter Deprez, helemaal vader. Foto: Dominique Dierick

Gent - Gisteren stelde cabaretier Wouter Deprez het boekje 'Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen' voor in de balzaal van Vooruit. Hij deed dat via een talkshow. Phara de Aguirre moest om familiale redenen afhaken en werd als moderator in extremis vervangen door Cas Vander Taelen. Het werkje, prettig geïllustreerd met tekeningen van Frow Steeman, is een juweeltje voor jonge ouders, aanstaande ouders, grootouders én sympathisanten van ouders, aanstaande ouders en grootouders. De subtiele humor en kinderlijke logica in de kattebelletjes van Deprez zal daarnaast ook iedereen aanspreken die toevallig niet beantwoordt aan het bovenstaande profiel.

In 'Brieven aan mijn zoon' vinden we een trotse jonge vader, Wouter Deprez, die met verwondering het opgroeien en de leefwereld van zijn zoontje observeert. Daarvoor kruipt hij meer dan eens in de huid van het ventje en probeert te begrijpen hoe die de wereld rondom wel eens zou kunnen bekijken. Op subtiele manier wordt kinderlijke logica, bedacht door een volwassene, plots humor. 

In andere stukjes spreekt Deprez zijn zoontje dan weer aan als betrof het een volwassen, denkend wezen, of dicht hij hem uitspraken toe die pasgeboren kindjes niet echt plegen te doen. Ook dat leidt alweer tot onweerstaanbaar grappige situaties. Als we even dit stukje mogen ontlenen uit het boek:

Ik kan mij het gesprek straks in de crèche al levendig voorstellen:

'Slapen jouw ouders al door'?

'Die van mij stonden al om zes uur vanochtend bij mijn bed. Allebei! Als dat zo blijft doorgaan, dan breng ik ze een weekend naar mijn grootouders. Kan ik eindelijk eens wat bijslapen!

Zalig toch, net als de brieven waarin Deprez onze hedendaagse technologie en gebruiken alvast historisch kadert, voor later.

_MG_9205w

De kattebelletjes van Deprez getuigen stuk voor stuk van een grenzeloze tederheid. Je proeft daarbij zijn geluk op elke pagina. Deprez is echter genoeg cabaretier om die tederheid allesbehalve melig te laten klinken. 

Kortom, 'Brieven aan mijn zoon' is een lief boekje en Wouter Deprez een dito mens.

Iets minder enthousiast moeten we zijn over de voorstelling van het boek. De talkshow als formule was weliswaar origineel, de uitwerking ervan werd ons toch te langdradig. Twee liedjes, gebracht door de vierjarige Gloria, en het gesprek met schaapherder Herman Verberckmoes vonden we nog wel leuk, de andere items hadden best wat beknopter gemogen. Het afsluitend bedverhaaltje van Wim Helsen over kabouter Kwistenbiebel maakte dan weer veel goed. Muzikaal onthouden we van gisteren vooral Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) die een mooi en intimistisch nummer bracht over, wat dacht  u, gezinsuitbreiding.

_MG_9212w

In december brengt Wouter Deprez een nieuwe show. We durven er bijna ons hoofd op verwedden dat er een paar brieven aan zijn zoon zullen bijzitten. Bijna, want met iemand als Wouter Deprez weet je natuurlijk nooit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio