DesignMarkt verwelkomde 87-jarige Friso Kramer, Nederlands topdesigner

Eerste indoor DesignMarkt schot in de roos

Een stuk van de markt was opgezet als eerbetoon aan de Nederlandse designers Friso Kramer en Wim Rietveld. Foto: Dominique Dierick

Gent - Meer dan 2000 bezoekers zaterdag, en zondag nog een stuk drukker, de organisatoren van de eerste Gentse indoor DesignMarkt kunnen terugblikken op een geslaagd weekend. Ook door de standhouders werd het initiatief positief onthaald.

Liefhebbers van design kwamen dit weekend zeker aan hun trekken. Er was de retrobeurs van de Kringwinkels in Flanders Expo waar je hier en daar een leuk hebbeding kon vinden, maar het was toch Loods 22 waar je moest zijn voor topkwaliteit.

Skandinavisch design, Mategot diabololampen, Nederlands industrieel meubilair, Tomado, Vitra, Knoll en Pastoe, het leek wel één groot museum daar aan de haven. Met dat verschil dat men hier de stukken kon aankopen en mee naar huis nemen. Daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Niet dat men mocht verwachten een zaakje te kunnen doen. Modernistisch design is de laatste jaren erg in, en dat drijft de prijzen flink de hoogte in - ook al betreft het hier zelden echt unieke stukken. Een deel van het design wordt trouwens nog steeds geproduceerd - denken we daarbij maar aan Eames, Jacobsen of Miller. Vaak ligt de nieuwprijs echter hoger dan de tweedehandsprijs van wat ouder spul, wat het dan toch weer interessant maakt voor diegene die budgetvriendelijk het interieur met mooie elementen wil opfrissen.

 

Friso Kramer

 

Een volledige stand was ingericht met industrieel meubilair van de toonaangevende Nederlandse designers Friso Kramer en Wim Rietveld. Het bood de bezoeker een geslaagd overzicht van het werk van beide ontwerpers.

Zaterdag was er gelegenheid om een babbeltje te slaan met Friso Kramer. De man, ondertussen 87, is nog steeds een spraakwater als het over design gaat. Met buitengewone kwiekheid loodst hij ons van het ene Kramermeubel naar het andere. Zijn absolute lievelingsontwerp is een stoel in de combinatie glasvezel-beukenhout. Een van zijn ontwerpen wordt nog steeds geproduceerd in hedendaags wit en zwart hoogglans materiaal. Daar moesten we van de meester absoluut even op plaatsnemen. "Uw kont verder achteruit man! Helemaal tegen de rugleuning", leerde hij ons zitten op een vriendelijke maar indringende wijze. En inderdaad, Kramer heeft gelijk, zelden zo'n comfortabel zitje gevoeld. Gezien wit of zwarte hoogglans niet aan ons is besteed, zullen we op een volgende DesignMarkt maar eens op zoek gaan naar het origineel in hout en metaal.

DesignMarkt kon dit weekend rekenen op heel wat belangstelling vanuit het bedrijfsleven aldus Else Deneys, die instaat voor marketing en sponsoring. Met DesignMarkt wil de organisatie Gent op Europees niveau op de kaart zetten in dit segment. Voor de indoormarkt werden overigens lokale, jonge cateringbedrijfjes aangezocht om mee te werken. Voor hen kan dit een visitekaartje of deuropener worden voor andere evenementen, aldus nog Deneys.

De volgende editie van DesignMarkt gaat door op 15 mei, deze keer op de Kouter.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio