FOTO/VIDEO: Selectie uit 21 jaar Dirk Dhaenens bewerkt en vertaald

Derek doet het met Lila Cortina in het Nederlands

© Dominique Dierick

Derek, Dirk Dhaenens voor de burgerlijke stand, is aan zijn 21ste podiumjaar bezig, leverde en passant 15 CD's af als Derek & The Dirt, Derek & Fish of gewoon Derek en deed dat in het Engels of het Frans. De voorbije jaren was hij ook de bezieler achter Place Musette op het Beverhoutplein tijdens de Gentse Feesten. Binnenkort stelt hij zijn nieuwste CD 'Lila Cortina' officieel voor. Zondagmorgen begaf hij zich samen met Yves Meersschaert, oudgediende bij Derek & The Dirt en Derek & Vis, benedendeks de Barge voor een try-out.

Dominique Dierick

Na vijftien Engelse en Franstalige albums vond Derek Dirk Dhaenens het dringend tijd geworden om een Nederlandstalige CD uit te brengen. 'Op een bepaald moment moet je dat gewoon doen. Het broedde al lang, en ik wilde het echt', aldus Derek gisterenmorgen. Lila Cortina bevat een aantal van de lievelingsliedjes uit de eerder verschenen albums, vertaald en herwerkt. Voor de vertaling werkte Derek samen met Machteld Robbens. Vijfentwintig nummers werden onder handen genomen, waarvan er uiteindelijk twaalf op Lila Cortina terechtkwamen. Het nummer Lila Cortina, zelf een vertaling van Night Nurse, kwam uiteindelijk niet op de CD te staan, maar Derek vond het wel een schone naam voor de hele plaat.

De CD ademt vooral heerlijke rust en melancholie uit. Dat begint al meteen met het prachtige liedje Zusje. Daarnaast zitten er best een paar mooie uptempo nummers tussen, waarvan we zeker het guitige Klein konijn en Casino van Oostende onthouden. Derek schreeft het laatste net voor nieuwjaar 2000 en kondigde het zondag aan als het laatst geschreven nummer van het voorbije millenium. Het publiek op de Barge kreeg overigens de hele CD te horen.

Voor Lila Cortina laat Derek zich omringen door een schare topmusici. Yves Meersschaert aan de toetsen, dat spreekt, maar verder ook Bruno Deneckere en Pim De Wolf op gitaar, Mario Vermandel op bas, Tony Gyselinck op drum, Bart Maris op trompet en Nils De Caster op viool. Greet Van Cromphaut mag de tweede stem doen op Melkwitte morgen. De productie lag in handen van Yves Meersschaert en Pim De Wolf. Een imposante reeks namen, en dat hoor je op Lila Cortina: de plaat is gewoon 'af'.

Op 7 mei zit Derek met een paar van de hogergenoemde heren bij De Vieze Gasten voor de Gentse CD voorstelling. Oostende krijgt evenwel de officiële primeur een weekje eerder. Tegen die tijd moet de CD in de winkels verkrijgbaar zijn - al kan je die ook nu reeds bestellen via de website van Derek. Daar lees je ook waar je de man nog aan het werk kan zien. De Gentse Feesten vormen zeker een hoogtepunt, met presence op het groot podium, het Huis van Alijn en Place Musette. Daarvoor toert Derek ook nog met zijn Dylantribute, Planet Waves.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio