Opvolger van 'Racist' ging in première

Han Solo's Multikul, groen lachen op het scherp van de snede

Multikul door Han Solo Foto: Dominique Dierick

Gent - Han Coucke is nog steeds de enige zelfverklaarde extreem rechtse stand-up comedian in Vlaanderen. Dat toonde hij opnieuw tijdens de première van Multikul in Gents multicultureelste wijk, de Brugse Poort. Het werd meteen ook de opening van het nieuwe werkingsjaar voor De Vieze Gasten.

De Limburgse comedian van Turkse origine, Erhan Demirci, mocht gisteren de zaal opwarmen. Erhan observeert net als Coucke 'de anderen', in zijn geval autochtonen, maar ook franstalige Brusselse landgenoten die hem omwille van zijn gebrekkig Frans en perfect Nederlands uitschelden voor sale flamand.

In 'Racist' haalde Han Coucke op snedig incorrecte wijze uit naar de politieke correctheid die geen oplossingen biedt voor een aantal problemen van de multiculturele maatschappij. Die formule wordt dan misschien iets milder doorgetrokken in Multikul, de vlijmscherpe humor en het uitmuntend observatievermogen van typetje Han Solo blijven overeind. De man raast net als in 'Racist' vloekend en muilen trekkend over het podium, maar we krijgen vaker en op indringende wijze zelf de spiegel voorgehouden waarin het lachen ons vergaat - door Coucke gewezen op onze eigen, minder fraai ogende trekjes.

Coucke steekt meteen van wal door een roddel de wereld uit te helpen. In de media wordt hij afgeschilderd als een linkse rakker die de extreem rechtse komiek uithangt. Niets is minder waar. Han Solo is naar eigen zeggen wel degelijk een extreem rechtse komiek die de linkse rakker veinst die een extreem rechtse komiek speelt, omdat alle directeurs van culturele centra nu eenmaal extreem links zijn en hij anders nooit aan de bak zou komen. Volgt u een beetje?

Na deze belangwekkende rechtzetting krijgen de eerste slachtoffers een veeg uit Solo's observatiepan. Wanneer Han Solo in Eeklo belangeloos dient op te treden voor een groep marginalen, blijkt het om een bende anarchistisch geïnspireerde Gentse krakers te gaan, de mannen met dreadlocks van wel acht meter. Ze verplaatsen zich naar Eeklo met vijf bussen: eén bus voor de krakers, één bus voor hun weed en drie bussen voor hun honden. De toon is daarmee gezet voor een tocht langs de zelfkant van de maatschappij, met een Solo oplossing voor elk probleem. Roma zigeuners? Het is normaal dat die telkens weer worden doorgestuurd naar een ander dorp, anders zouden we toch helemaal geen respect voor hun zwerfcultuur hebben, meneer de burgemeester. We moéten ze wel wegjagen. Krijg daar maar een speld tussen.

Zeker, er wordt verder (uitbundig) gelachen om linkse rakkers, homo BV's, allochtonen, Nederlanders of Fransen, maar evenzeer met de uitwassen van onze volkseigen cultuur, waar bejaarden door kinderen worden weggemoffeld in tehuizen ('dan zijn we er van af') of waar het mank loopt met opvoeding en normbesef. Het wordt daarbij regelmatig héél erg stil in de zaal, de spiegel doet zijn werk. Voor diegenen die de boodschap toch zou zijn ontgaan, helpt Han Solo graag een handje: 'Dit was er een met een dubbele bodem.' Trouwens, wat is dat vandaag, die Vlaamse cultuur, vraagt Solo zich af. Hij weet het niet meer en kan het de zoon die hij heeft met zijn uit Afghanistan geïmporteerd wijf (op de vrouwenmarkt gekocht voor een paar euro en voor de gelegenheid gespeeld door Jamila Amadou - met burka) ook niet uitleggen. De bange blanke man is elk houvast kwijt.

Coucke zet ons met Multikul grappend en grollend in het hemd. Pret gegarandeerd, het wrange nagevoel in de maag krijgt u er gratis bovenop. Multikul speelt nog vanavond bij De Vieze Gasten ( 09/237.04.07) en gaat daarna op tournee door Vlaanderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio