Francis uit Kameroen is kok, kunstenaar en AAGent-steward

EcoFoundation stuurt zonnepanelen naar schooltje in Kameroen

Francis Essaka Dikongue Foto: Dominique Dierick

Gent - Tot eind deze week loopt in het NH Hotel in de Belfortstraat nog een tentoonstelling met kunst uit Kameroen. Een groot deel van de werken die er hangen zijn van Francis Essaka Dikongue (kortweg FED's- Arts). Francis is een Gentenaar met roots in Kameroen, en is bovenop kunstenaar ook nog kok en ook nog eens steward bij AA Gent. Afgelopen weekeind kookte hij met een achttal vrouwen uit Kameroen voor de ecoFoundation, die op die manier geld bijeenbracht voor een project in Kameroen.

Onze wekelijkse columnist Dany Vandenbossche had ons vooraf verwittigd: ,Als u het allemaal van dichtbij wil meemaken, dan kan dat, maar breng vooral een blusapparaat mee, want die vrouwen uit Kameroen kunnen het echt wel heel kruidig maken.', waarbij hij uiteraard op het eten doelde.

Met dat eten viel het overigens allemaal heel goed mee. Vandenbossche noemde het na afloop een ,origineel' menu, en dat klopte ook. Wat er op de lange buffettafel stond, zou ons te ver leiden, maar één ding was zeker: het was stevig voedsel en niemand ging met honger naar huis. De graad van pikantheid was overigens zelf te bepalen door de mate waarmee men kwistig was met een rode saus. Overigens legde Francis Essaka Dikongue, een vriendelijk man, aan het hele gezelschap (een volle zaal van het hotel) in zowat drie talen uit wat ze te eten zouden krijgen. De man mag wat ons betreft ook nog de term stand upcomedian op zijn kaartje zetten. Al besloot hij halfweg de opsomming van het menu dat het misschien beter was meteen aan te schuiven. Waarop de kleurrijk geklede dames uit Kameroen achter de serveerpotten gingen staan en nog eens uitlegden wat ze op je bord legden.

Dat Dany Vandenbossche een leidende rol in het Kameroenverhaal speelde hoeft niet te verwonderen. Hij is voorziter van de ecoFoundation. EcoFoundation stelt installaties voor duurzame energieoplossingen ter beschikking van scholen, ziekenhuizen en andere maatschappelijke projecten in het Zuiden. En zet onder meer acties op waarbij Belgische particulieren en bedrijven en organisaties maatschappelijke projecten in het Zuiden kunnen steunen.

In het NH Hotel kookte Francis vrijdagavond met de hulp van Brusselse vrouwen uit Kameroen. Nico Burssens, tijdens de Gentse Feesten presentator van het artistiek aperitief en zelf ook kunstenaar, veilde een aantal werken, waaronder maskers. Daar deed Dany Vandenbossche dan het hoogste bod op.

Info over de ecoFoundation op www.ecofoundation.be

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio