Feestje in het Patershol

Dertig jaar Restaurant De Vier Tafels

Foto: Dominique Dierick

GENT - Restaurant De Vier Tafels vierde dinsdag zijn dertigjarig bestaan. Uitbater Christophe Derie trakteerde bij die gelegenheid de oudgedienden, waaronder oprichter Stan Lindemann, op een feestje. Op 14 juni 1981 werd De Vier Tafels wellicht het eerste echte restaurant in het Patershol.

Stan Lindemann, een van de oprichters van restaurant De Vier Tafels in de Plotersgracht, was bioloog van opleiding, maar besloot in de vroege jaren tachtig om het over een totaal andere boeg te gooien - het was volop economische crisis met hoge jeugdwerkloosheid tot gevolg.

Het Patershol was onontgonnen terrein op een kaas- en wijnhuis na en een restaurant met exotische schotels uit de wereldkeuken was volkomen ongezien. Je vond in Gent enkel een paar Griekse, Italiaanse en Chinese restaurants. Pittashops moesten nog worden uitgevonden, Indiërs of sushibars bestonden al helemaal niet. Wie moambe, Mexicaanse bonenschotels of Indische curry wou, moest wel naar De Vier Tafels. Ongeveer gelijktijdig opende in het Patershol ook een restaurant met meer traditionele keuken, de Camelia, het huidige Drie Biggetjes.

Dessert met bordelaise

De naam De Vier Tafels was wel een beetje misleidend. 'We hadden in ons eerste pand zelfs geen plaats voor vier tafels, we begonnen dus met drie. Twee staan nog steeds in het huidige restaurant', lacht Stan.

Het bleek niet mee te vallen om alle ingrediënten voor het exotische menu te vinden: 'In elk grootwarenhuis kan je nu een afdeling vinden met die producten, maar wij moesten ze echt bijeen zoeken. In Aken haalden we alles voor onze Mexicaanse schotels. Naar Den Haag reden we voor de Surinaamse ingrediënten. Afrikaans spul vonden we in Brussel en Parijs, het Indisch in Londen. Boodschappen doen was toen even anders dan nu.'

Het was een hectische periode. Geen wonder dat er zo nu en dan iets verkeerd liep. Een koppeltje kreeg per vergissing als dessert een bolletje diepgevroren bordelaisesaus in plaats van ijs: 'Het meisje vond het maar niets, de jongen eerder boeiend.'

Mieke Lens werd in 1984 chef in De Vier Tafels, zij studeerde aan het Brugse Spermalie instituut. Christophe Derie deed zijn intrede in november 1989.

Dioxinecrisis en giraf

Op 14 juni 1986 diende De Vier Tafels te verhuizen naar een ander pand, een stuk groter en amper een paar huizen verder in de Plotersgracht. In het begin was er geen dak, het huis bevond zich in een erbarmelijke staat. Na een totale renovatie opende op 14 juni 1991 - het restaurant heeft iets met 14 juni - ook café De Virus.

Op een bepaald moment werkten er in De Vier Tafels twintig mensen en waren er 250 zitplaatsen. Te groot voor nieuwe uitbater Christophe Derie, die een deel van het pand opnieuw van de hand deed. Stan Lindemann was ondertussen gestopt met het restaurant en uitgeweken naar Andenne in Wallonië, waar hij samen met Mieke Lens een aannemersbedrijf en een toeristische gîte begon. Van bioloog, over kok tot aannemer, het moet kunnen.

De opeenvolging van de dioxinecrisis en de gekke koeienziekte verplichtten Derie de kaart aan te passen: 'Ik geraakte de moambe met kip aan de straatstenen niet meer kwijt. We zijn toen overgeschakeld op exotische vleessoorten: struisvogel, krokodil of kangoeroe.' Eén keer stond er zelfs giraf op het menu. 'Het werd nergens aangekondigd, ik vertelde het terloops aan tafel en verkocht er meteen twintig kilo van die avond. Nu zou ik het niet meer doen, ik vind de giraf een te edel dier.' Ook python werd ooit geserveerd, naar het schijnt smaakt die een beetje naar konijn. De menukaart werd later nog gevarieerder, met oog voor meer traditionele gerechten.

Oud-medewerkers gezocht

Over de jaren moeten er in De Vier Tafels ruim 500 mensen, waaronder veel studenten, hebben gewerkt. Slechts een fractie daarvan kwam dinsdag opdagen. Het grote probleem bleek het achterhalen van de contactgegevens voor de uitnodiging.

Daarom ook deze oproep van chef Christophe Derie: wie ooit werkte in het restaurant mag hem contacteren via email, zodat hij zijn bestand kan uitbreiden. Je weet maar nooit of er nog eens een feestje komt.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio