FOTO/VIDEO: Patershol- en Oudburgfeesten van start

Gisteren schoten in het Gentse centrum de Patershol- en Oudburgfeesten uit de startblokken. De weergoden waren de buurt in elk geval wel erg goed gezind. In tegenstelling tot vorige jaren kon men deze keer rekenen op prima zomerweer. En dat zag je: overal was het een stuk drukker dan gewoonlijk. De Gentenaars willen duidelijk nog een stukje Gentse Feestenschade inhalen.

Het begon al om 18 uur wanneer de herauten opriepen tot de feesten in de nauwe steegjes van het Patershol. Daar werden om 19 uur ook twee tentoonstellingen geopend. In de gewezen brouwerij van het Caermersklooster in de Trommelstraat kan u Wandtapijten uit beroemde Franse Kastelen gaan bewonderen en in de gewezen Norbertijnenkapel schilderijen van Gaby De Schepper. Tegen de muren van het Patershol ontmoet u af en toe ook een foto gemaakt door Hendrik Braet. Sinds zijn expo onder de Belvédère heeft de man de smaak van het pappen van foto's tegen muren duidelijk te pakken.

Feesten, daar hoort natuurlijk ook eten, drank en muziek bij, en dat is volop aanwezig in de buurt. Op de terrasjes was het een gezellige drukte (soms iets té druk), het Kaatspelplein beleefde een avondje Gents Amusement en de onvolprezen, traditionele, ludieke reuze-tombola met verrassende prijzen die je vaak liever kwijt dan rijk zou zijn (de schenkers dachten allicht hetzelfde), maar het blijft natuurlijk wel plezant.

Hotspot in Oudburg is de laatste jaren de Bar Bizar, waar de hippe Gentse beau monde pleegt uit te hangen, de cava niet te ver uit de buurt. Het was deze keer niet anders, alleen nog wat drukker, zodat er soms écht geen doorkomen aan was om even te gaan verpozen onder de bomen aan de White Cat club. Canvascollectiecrack Ignace Van Ingelgom mocht net voor één uur een performance geven op een Jeroen Meus-achtig tafelkleedje. Het publiek begreep niet zo erg veel van de woordenwaterval van de man, maar ach, het was leuk, en een kort applausje kon er nog af, zo net voor de muziek werd stilgelegd om geluidsoverlast te beperken. Niet dat het nadien echt stil werd: een paar honderd taterende mensen produceren ook wat decibels.

Rustiger en vooral muzikaler ging het er aan toe aan Sluizeken, met Belcirque, vijf jongedames, Sandie Shaw achterna op blote voetjes, eentje zowaar met de pluimen van een pauw of zes op de rug gebonden. Ze brachten een bonte mix van rock, swing, close harmony en folk, en mochten rekenen op de goedkeuring van het volgelopen pleintje.

Helemaal aan de andere kant van de wijk, in het Huis van Alijn, speelde Bruno Deneckere de pannen van het oude dak - maar dat hebben we van horen zeggen: net als met de Gentse Feesten kan je nu eenmaal niet alles zelf gaan bekijken en beluisteren.

Wordt vervolgd, net als het zomerweer dit weekend.

 

 

Video Patershol Video Oudburg

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio