Robert Capa (1913-1954) is een van de grootste documentaire fotografen van de twintigste eeuw. Hij was samen met Henri Cartier-Bresson,David Seymour, George Rodger en William Vandivert mede-oprichter van het gekende fotopersagentschap Magnum (dat ook vandaag nog steeds leverancier is van topfotografie).

Capa werd in Hongarije geboren als Endre Friedmann maar ontvluchtte Hongarije om in Berlijn te belanden. Hij staat vooral bekend als oorlogsfotograaf en het zal dan ook niet verwonderen dat in de overzichtstentoonstelling de nadruk ligt op dit deel van zijn werk, met foto's uit Spanje, China, Italië, Normandië, Duitsland en Indochina. De expo opent met foto's van Leon Trotsky in Kopenhagen, de eerste reportage die Capa maakte voor de Zeitung.

Eén Capa foto uit de Spaanse burgeroorlog zorgt zoveel jaren later nog steeds voor controverse. Het beeld van een sneuvelend soldaat leek lang het absolute schoolvoorbeeld van 'le moment décisif', maar ondertussen wordt er door meer en meer historici en fotografen aangenomen dat het door Capa in scène werd gezet, net als een aantal andere beelden uit de Spaanse burgeroorlog. Al blijven er evenveel hardnekkige verdedigers van 'le moment décisif'. Het zal wel nooit worden uitgeklaard. De bewuste foto hangt vrij groot op de tentoonstelling, aan u om te gaan oordelen.

Het grootste deel van de unieke foto's van de landing van de geallieerden op Omaha Beach ging onvoorstelbaar genoeg verloren bij een verkeerde droging van de negatieven in een Londense donkere kamer. De resterende 11 foto's zijn echter voldoende om te begrijpen welke hel het moet zijn geweest voor de infanterie (én Capa)  die de Normandische stranden op de Duitsers moest heroveren.

Toch zijn er ook een paar best grappige momenten in zijn oorlogsreportages. Zo is er een prachtige foto van een Amerikaans soldaat die de weg vraagt aan een Italiaanse boer.

De tentoonstelling laat tenslotte ook een paar van Capa's portretten zien, ondermeer een erg leuke van Picasso.

Robert Capa overleed op 25 mei 1954 bij een ongeluk met een landmijn in Indochina.

Beelden van de expo kunnen we u jammer genoeg niet tonen. Fotograferen was - hoe idioot het ook mag klinken - niet toegelaten op deze fototentoonstelling. Je vraagt je daarbij steeds het waarom af. Alles van Capa kan je zo downloaden op het internet.

Robert Capa, nog tot 2 december in de Sint-Pietersabdij.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio