Frontvrouw Ann-Sophie: 'Het is de eerste keer dat mensen echt een ticket kopen om naar ons te komen luisteren

FOTO/INTERVIEW: Maya's Moving Castle stelt CD voor in FNAC

De jonge Gentse band Maya’s Moving Castle stelde afgelopen weekeind zijn titelloze debuutalbum voor in de Fnac. De band moest dat doen zonder bassist/toetsenist Stijn Vanmarsenille, maar dat wisten zangeres Ann-Sophie Claeys (Maya), gitarist Nele De Gussem en drummer Simon Segers goed op te vangen. Zowel publiek als de band zelf genoten er zichtbaar van en achteraf maakte de band tijd om cd's te signeren. Na afloop van de set praatte Gentenaar.be met zangeres Ann-Sophie Claeys (Maya) over haar ervaringen met de nieuwe band en de release van haar debuutalbum.

 

 
 
 
‘Het begon eigenlijk als een soloproject’ aldus Maya. De jonge zangeres startte een hele tijd geleden met het schrijven van haar eigen nummers en bracht die later live met een band op  het podium. Toen dat niet echt van een leien dakje liep, besliste Maya solo verder te gaan. Ze werkte enkele nummers uit die later op haar debuutalbum zouden verschijnen. Gaandeweg leerde Maya later de huidige bandleden kennen en sinds enkele maanden vormt ze met  Stijn Vanmarsenille, Nele De Gussem en Simon Segers de groep Maya’s Moving Castle. 
 
Het maken van de eerste CD nam ongeveer een jaar in beslag. Maya schreef de nummers en met de hulp van producers Stefan Bracke (Raveyards, ex-The Subs) en François De Meyer (Raveyards, Villa) kon ze starten met opnames in een studio. ‘Aanvankelijk was de band niet bij de opnames, af en  toe kwamen verschillende muzikanten iets inspelen, maar ik gebruik ook veel elektronica. Ik maakte de plaat dus niet met de huidige muzikanten, ik ben pas later met hen beginnen samenwerken en dat loopt zeer goed’, aldus Maya.
 
Inspiratie 
 
Haar inspiratie haalt Maya voornamelijk uit eigen ervaringen. ‘Ik maak een verhaal van wat ik zelf meemaak en probeer dat  te verwerken in mijn nummers. Niet dat je alles heel letterlijk moet nemen. De inspiratie kan van overal komen, ook uit een film die ik zag of een boek dat ik las.’ 
 
Als Maya één centraal thema  of rode draad moet weergeven, dan is het wel haar persoonlijke ontwikkeling en ervaring. ‘Ik was vroeger heel introvert. Een diep contact leggen met iemand en die persoon echt goed leren kennen was niet altijd eenvoudig. Dat gevoel probeer ik in mijn nummers weer te geven’, klinkt het. 
 
 ‘Ik hou heel erg van The Cure en Björk, maar heb mijn eigen nummers daarop niet gebaseerd. Mijn muziek leunt aan bij groepen als Bat for Lashes en Purity Ring. Toch blijft het voornamelijk een eigen creatie’, oppert Maya.  
 
Het eerste grote optreden
 
Dinsdag 27 november staat  Maya’s Moving Castle in de Ancienne Belgique in Brussel en woensdag 28 november treden ze op in café Charlatan in Gent. 'Dat wordt heel spannend, ik weet niet goed wat ik er moet van verwachten, maar kijk er wel naar uit. Eigenlijk is het voor eerst dat we voor een publiek spelen dat speciaal tickets koopt om ons en ons alleen te zien.'
 
‘Wat de toekomst brengt is moeilijk te voorspellen’, zegt Maya ‘maar ik blijf nummers schrijven. In de muziekwereld is alles afhankelijk van hoe het publiek op je werk reageert. Platenmaatschappij Unday Records (N.E.W.S.)  heeft me alvast goed op weg geholpen. Zij waren van bij het begin zeer geïnteresseerd en hebben met enthousiasme mijn eerste plaat mee gerealiseerd. Bovendien worden de nummers ook al af en toe op de radio gespeeld.’ 
 
Releaseshow in Ancienne Belgique op dinsdag 27 november om 20 uur. Tickets en info: www.abconcerts.be. 
 
Concert in café Charlatan op woensdag 28 november om 21 uur. Tickets en info: www.charlatan.be.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio