Kookboek zet álle Noordzeevissen in de kijker

Culinair journalist Marc Declercq, chef Felix Alen, minister Joke Schauvliege, uitgever Borgerhoff & Lamberigts, en fotograaf Heikki Verdurme stellen het kookboek voor. Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - Welke vis, schaal- en schelpdieren eet je in welk seizoen? En welke technieken worden gebruikt voor de bereiding ervan? Het nieuwe 'Grote Noordzeeviskookboek' is de meest complete gids over onze eigen bekende én onbekende vissoorten.

Eigen vissen eerst. Het moet zowat het motto geweest zijn om een lees- en kookboek enkel over vis, en schaal- en schelpdieren uit de Noordzee en de Oosterschelde uit te brengen. Chef-kok Felix Alen stelt er 180 recepten in voor van 60 verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren. Telkens in beeld gebracht door fotograaf Heikki Verdurme. En voorzien van een paspoort met foto en allerhande informatie. Wanneer is de vis het best? Hoe kan u de vis in kwestie het beste bereiden? Chef Felix Alen geeft telkens het antwoord.

'Met dit boek willen we aandacht schenken aan al het lekkers uit de Noordzee. Bij elke vissoort vindt men drie recepten. Van bekende klassiekers tot originele bereidingen. Zowel de bekende als minder bekende vissoorten zetten we in de kijker', zegt Felix Alen.

Het 'Grote Noordzeeviskookboek' is meer dan een culinair boek. Welke vissen 'wandelen' met hun vinnen? Zit er giftige vis in de Noordzee? Welke vis is zelf een visser? En kunnen oesters een zwembad filteren? Culinair journalist Marc Declercq verzamelde samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de meest actuele informatie over de vissoorten die in de Noordzee leven. 'Enerzijds omdat het boeiend is, maar anderzijds ook uit bezorgdheid', zegt Marc Declercq.

Zowel bekende vissen als tarbot, kabeljauw, tong en pladijs, als minder bekende soorten als horsmakreel en steenbolk komen aan bod. 'In de visveilig worden zo'n 25 soorten vissoorten verkocht. De vissen die commercieel het interessantst zijn. Iedereen wil het ganse jaar door dezelfde vis eten. We moeten echter beseffen dat er ook in de Noordzee vissoorten bedreigd zijn. Duurzame visvangst is niet langer een modewoord. Het is een levensnoodzakelijke manier om ook in de toekomst een lekker stukje vis, krab of kreeft op ons bord te krijgen. Daarom dat de bijvangsten en de onbekende vissoorten steeds belangrijker worden. Het zijn eveneens lekkernijen, maar werden vroeger al te vaak weggesmeten. In dit boek worden ze uitgebreid voorgesteld. Als onbeminde Noordzeevis, en als lekker gerecht', zegt Declercq.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) kreeg gisteren in de Oostendse vismijn een workshop vis fileren. 'De visserij is een boeiende, maar kleine sector die het niet altijd gemakkelijk heeft', zegt minister Schauvliege. 'Investeren in wetenschappelijk onderzoek en duurzaamheid is daarom heel belangrijk. Dit boek brengt de volledige visserijsector opnieuw in de aandacht', zegt minister Schauvliege.

Het 'Grote Noordzeeviskookboek' wordt uitgegeven door Borgerhoof & Lamberigts, telt 400 pagina's, en kost 39,95 euro. Onderzoeker Jan Feys van het VLIZ besluit met lovende woorden over de kaft. 'De schubben zijn leuk gevonden en je ruikt de verse vis. Logisch, want verse vis ruikt nu eenmaal niet'.

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio