GEOxyz investeert in twee nieuwe onderzoeksschepen

3,5 miljoen euro voor onderzoek op zee

Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - Gouverneur Carl Decaluwé en staatssecretaris Bart Tommelein hebben in de haven twee nieuwe onderzoeksschepen ingehuldigd. Het bedrijf GEOxyz investeerde 3,5 miljoen euro voor diverse meet- en ondersteunende opdrachten op zee.

GEOxyz heeft sinds 2013 een vestiging in Oostende, van waaruit het bedrijf in gans Europa actief is met een vloot van vijftien vaartuigen. Aanvankelijk legde het bedrijf, dat met hoofdzetel in Zwevegem gevestigd is, zich toe op topografische en hydrografische metingen in het binnenland. De jongste jaren kende GEOxyz een serieuze groei, door in te zetten op offshore windenergie en het uitvoeren van meetwerkzaamheden op zee. Onder andere in dat kader worden nu met de Geosurveyor X en de Geo Ocean II twee nieuwe schepen in gebruik genomen.

'De Geosurveyor X wordt ingezet op de Belgische offshore windmolenparken en voor het onderhoud van meetpalen op zee voor de Vlaamse overheid. Het schip heeft een lengte van 20,56 meter en een breedte van 7,5 meter. Er is een accommodatie voor twaalf passagiers en drie crew-leden. De maximum snelheid is 25 knopen', zegt ceo Patrick Reyntjens.

'De Geo Ocean II,  met een lengte van veertig meter en breedte van negen meter, wordt hoofdzakelijk ingezet voor bodemonderzoek en duikoperaties op zee. Aan boord is een uitgebreide accommodatie van voor 23 personen', aldus Reyntjens.

GEOxyz investeert zo'n 3,5 miljoen euro in de twee nieuwe vaartuigen. Op termijn kan dit voor een extra tewerkstelling van tien mensen zorgen. 'De knowhow van dit bedrijf in de offshore is indrukwekkend. Op zowat alle plekken kunnen zij metingen uitvoeren. De offshore is een uitdagende toekomstige industrie die een belangrijke toegevoegde waarde en extra tewerkstelling met zich meebrengt voor de regio', zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé.

Staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) looft de inspanningen van het bedrijf. 'In deze moeilijke economische tijden ben ik bijzonder opgetogen dat Belgische bedrijven investeren, zeker in een innovatieve toekomstgerichte bedrijfssector als deze', zegt Tommelein.

'De Geosurveyor X zal ingezet worden op twee manieren. Enerzijds zal ze instaan voor het vervoer naar de windmolens. Anderzijds zal ze dienen om de meetpalen op zee te onderhouden. Als dusdanig vormt het nieuwe schip een belangrijke schakel in de offshore-strategie die ik de komende jaren verder wil ontwikkelen. Onze Noordzee vormt een cluster van hernieuwbare, alternatieve energie. Vandaag zijn er al  182  windmolens operationeel op de Noordzee. Dat is de capaciteit van een kleine kerncentrale, of de bevoorrading van 600.000 gezinnen'.

'Deze legislatuur wil ik die capaciteit minstens verdubbelen. De hele windmolenzone kan in de toekomst tot 2.200 megawatt genereren, het equivalent van twee grote kerncentrales, of maar liefst 1,2 miljoen gezinnen. In tijden van dreigende stoomtekorten is dit cruciaal', aldus Tommelein.

Ann Cousée, echtgenote van provinciegouverneur Carl Decaluwé is doopmeter van het nieuwe meetvartuig GEOsurveyor X. Zij mocht dinsdag, zoals de traditie het voorschrijft, een fles champagne tegen de boeg van het schip stukslaan.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio