Oostendenaar Jurgen Nobels is 'bartender van het jaar'

Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - Jurgen Nobels (27) is maandagavond in Brussel verkozen tot 'Bartender van het jaar'. De Oostendenaar won in het 'Theatre du Vaudeville' de Belgische finale van de Diageo World Class Competition.

De carrière van Jurgen Nobels ging de afgelopen jaren in een stroomversnelling. Horeca-ervaring had de Oostendenaar al. Onder andere als barman in de Krush Club en in brasserie Histoires d'O in Oostende waar hij zijn eerste stappen in de barista- en cocktailwereld zetten. Maar de Oostendenaar stortte zich pas twee jaar geleden helemaal op cocktails. Hij werkte sindsdien in de Old Fashioned in de Hoogpoort Gent, in de Uncle Babe's in Gent, en zes maanden in Pure C van Sergio Herman. Dat Jurgen zich in zo'n korte tijd opwerkte tot 'bartender van het jaar' is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

'Het is inderdaad snel gegaan. Het bewijs dat hard werken loont', zegt Jurgen. Diageo World Class is de grootste mixology-wedstrijd ter wereld en organiseert ook jaarlijks het Belgisch kampioenschap voor barmannen. Maandagavond kroonde de Oostendenaar zich in het Vaudeville Theater in Brussel uit acht finalisten tot beste 'Bartender van het jaar'. Hij overtuigde de jury bestaande uit Geert Van den Brugge (chef sterrenrestaurant Lijsterbes*, Spike Marchant (Global World Class Consultant), Carl Van Droogenbroeck (winnaar 2013) en Rolf Schollaert (oprichter Cocktail Nation).

'Het niveau lag bijzonder hoog, maar eens ik bij de laatste vijf was viel alle stress weg. In de laatste rond heb ik mij vooral geamuseerd en probeerde ik te knallen om de jury en het publiek te overtuigen. Ik deed niets anders dan als ik gewoon achter de bar sta. Ik ben vooral mezelf gebleven. Misschien was dat wel mijn sterkste punt', zegt Nobels.

Hij volgt Hannah van Ongevalle (27) van The Pharmacy in Knokke op. Sinds haar verkiezing werd zij het afgelopen jaar uitgenodigd voor workshops over de hele wereld, van Cannes, tot Mauritius, Rusland en Kaapstad. 'Deze wedstrijd kan deuren openen en is een fantastische kans. Er komen boeiende tijden aan', zegt Jurgen.

In september mag hij ons land vertegenwoordigen op de wereldfinale in Kaapstad. 'De afgelopen weken zijn door de vele voorbereidingen enorm stressvol geweest. Door de overwinning valt er een last van je schouders. Tegelijkertijd komt er door deze nog grotere uitdaging een nog tienmaal zwaardere last bij. Maar ik kijk er enorm naar uit om samen te werken met de wereldtop', zegt Jurgen, die evenwel zijn roots niet vergeet.

Zo blijft hij betrokken bij House à la Carte, een gastronomisch concept in Histoires d'O waar hij telkens een aangepaste cocktail serveert. 'Ik ben en blijf Oostendenaar en kom hier graag. Deze erkenning zal daar niets aan veranderen. Dus je zal me hier zeker nog vaak zien', aldus nog Jurgen Nobels.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio