Onze reporter nam deel aan de wekelijkse zeilwedstrijd van RNSYC

FOTO. 'Adrenaline en teamwork op zee'

De symbolische startlijn ligt in zee, tussen een boei en een seinboot, en wordt pas vijf minuten voor de start aangegeven Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - Royal North Sea Yacht Club organiseert tijdens de zomer wekelijks een zeilwedstrijd op zee. Wij namen plaats in zeilschip Juliette, en stelden vast dat zeilen bij windsnelheden tot 6 Beaufort niet voor doetjes is.

Woensdagavond, 17.30uur. De zeilers die deelnemen aan de wekelijkse zeilwedstrijd komen toe aan de jachtclub. De zeilschepen in het Montgomerydok worden klaargestoomd voor de race die om 19uur van start gaat. De symbolische startlijn in zee – tussen een boei en een seinboot – wordt pas vijf minuten voor de start aangegeven. Goed inschatten en timen is de boodschap.

Wij hebben plaatsgenomen in zeilschip Juliette, samen met zes ervaren zeilers. Jerome Van Coillie, meermaals kampioen in de Drakenklasse in België en Nederland, staat aan het roer. We voelen ons dus best wel veilig. Stephen Foubert is voordekker van dienst. 'Ik zeil nu zo'n zes jaar. Het is best een lastige sport', zegt Stephen.

Hij overdrijft niet. We zien Stephen op het dek heen en weer lopen. Zijn taak: ervoor zorgen dat de zeilen telkens correct gehesen worden. Meestal gepaard met een nat pak. Intussen gaat de wind – en dus ook de golven – redelijk tekeer. Aanvankelijk met snelheden van zo'n 4 à 5 Beaufort. Naar het einde toe tot zelfs 6 Beaufort. Zeeziek zijn we – gelukkig - niet. Maar echt comfortabel met fototoestel in de hand is het evenmin.

Kort voor het einde van de wedstrijd moeten we de race staken. De wind heeft bij het draaien rond een boei voor een breuk in de voorstag gezorgd. Van de achttien deelnemende schepen zouden er uiteindelijk vier de wedstrijd vroegtijdig moeten verlaten. 'Kan gebeuren', zegt Jerome Van Coillie. 'Blijkbaar is er bij ons een pin bovenaan afgeknakt. Wellicht door metaalmoeheid. Zo verder zeilen heeft geen zin bij deze windsnelheden'.

En dus varen we opnieuw de jachthaven binnen. Onder de indruk van het werk van de zes bemanningsleden. Hoe ze op elkaar ingespeeld moeten zijn. En elkaar moeten vertrouwen. Zeilen bij windsnelheden tot 6 Beaufort is niet voor doetjes. Een plezierreisje op zee is het allerminst. Maar het is best wel spannend én het zorgt voor de nodige adrenaline.

'Zeilen is een technische sport. Je moet rekening houden met de wind, de getijden, de stroom, en de capaciteit van de boot', zegt Jean Delahaye, penningmeester bij RNSYC. De jachtclub telt vandaag 700 leden, waarvan 150 zeilende leden. 'Naast de Noordzeekampioenschappen organiseren we tijdens de zomer tien clubwedstrijden. Deze races zijn ideaal om te trainen, maar ook om met zijn allen samen te komen', zegt Jean.

Zijn zonen Nicolas en Loïc Delahaye kochten twee jaar geleden samen met Ralph Fraeyman een zeilschip. 'Omdat het een prachtige sport is, en de spirit in de club goed zit. We willen de drempel voor de zeilsport verlagen en duidelijk maken dat iedereen kan zeilen', zegt Nicolas.

Na de race nemen de zeilers plaats aan tafel in de jachtclub. Met een pint of een glas wijn en fish & ships. Napratend over de afgelopen race en andere weetjes.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio