FOTO. Eerste 'dronekamp aan zee' leert jonge kinderen alles over drones

'Veel leuker dan op sportkamp'

In Explorado is woensdag het eerste 'dronekamp aan zee' van start gegaan. Tien kinderen tussen 8 en 15 jaar leren er de eerste stappen om met een drone te vliegen. Foto: (c) Dominique Jauquet

Oostende - In Explorado is woensdag het eerste 'dronekamp aan zee' van start gegaan. Tien kinderen tussen 8 en 15 jaar leren er de eerste stappen om met een drone te vliegen. 'Veel leuker dan op sport- of avonturenkamp gaan', klinkt het.

Het allereerste 'dronekamp aan zee' is een initiatief van Noordzee Drones uit Koksijde, sinds januari de eerste droneschool in Vlaanderen. 'Op beurzen merkten we dat heel wat kinderen die met de ouders mee waren op de simulator speelden. Zo is het idee ontstaan om in de zomervakantie een soort zeeklassen te organiseren rond drones', zegt organisator Elwin Van Herck.

Het eerste dronekamp voor kinderen ging gisteren van start in wetenschapspretpark Explorado in Oostende. Tien kinderen nemen er deel aan het driedaagse kamp, dat 195 euro kost. In plaats van te ravotten op het strand of om op sportkamp te gaan. 'Dit is veel leuker', zeggen Ruben Erkens (9) uit Hoeilaart en Quentin Kozinsky (9) uit Oostende.

Nochtans hadden de kinderen er net een voormiddag theoretische les op zitten. Alsof ze op de schoolbanken zaten. De leerlingen leerden er alle technische aspecten, wat mag en niet mag en hoe je de toestellen op een veilige manier gebruikt. 'Heel leerrijk', zegt Ruben. 'Alles wat met techniek te maken heeft boeit mij. Later wil ik 'uitvinder' worden. Misschien kan ik later wel een modernere versie van een drone maken'.

Na de theoretische les mochten de jongeren zelf proberen te vliegen met een drone, een speelgoedmodel de grootte van een hand. 'Ook volwassenen leren eerst vliegen met deze toestellen. Experimenteren met grotere en duurdere toestellen is geen goed idee. Pas na voldoende vlieguren kan overgeschakeld worden naar een groter model', zegt lesgever Thomas Demeyer.

De conclusie van de leerlingen was unaniem: vliegen met een drone is een pak moeilijker dan het lijkt. 'Absoluut', bevestigt Rembert Muylle (14). 'Ik had dit nog nooit gedaan, en het is inderdaad niet gemakkelijk. Na deze driedaagse hoop ik perfect te kunnen opstijgen en landen, vooruit en achteruit te kunnen vliegen, en te roteren. Met mijn eerste brevet op zak hoop ik bij een volgende kamp dan meer geavanceerde skills aan te leren', zegt Rembert.

De vliegsessie vond plaats in een gesloten kooi, niet toevallig in Explorado. 'Sinds de paasvakantie is hier al een hoek ingericht rond de werking van drones, toegespitst rond de vier natuurelementen aarde, vuur, lucht en water. Als wetenschappelijk kenniscentrum zien we het als onze taak om mensen te sensibiliseren rond het gebruik van deze drones', zegt Carine Casteleyn.

Sensibilisering is ook de voornaamste drijfveer van lesgever Thomas Demeyer. 'Drones zijn het instrument van de toekomst, zoals een gsm dat vroeger was. Ik vind het daarom belangrijk om kinderen, de piloten van de toekomst, te leren op een verantwoorde en veiliger manier omgaan met drones. Dat gaat van het correct verpakken van de batterij, tot het naleven van de wetgeving, dat vandaag helaas nog steeds in een schemerzone zit. Dat de kinderen geboeid volgen, ook tijdens de moeilijke theorielessen, toont aan dat de interesse groot is', aldus nog Thomas Demeyer. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio